Milli Eğitim Bakanlığındaki hizmet içi eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesi: Antalya ili örneği
Evaluation of in-service training activities in the Ministry of National Education the case of Antalya province
- Tez No: 754701
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKTEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Administration, Public Administration, Education, In-service Teaching, the Turkish Ministry of National Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde yaşanan hızlı teknolojik yeniliklerin ortaya çıkardığı sosyal ve ekonomik dönüşümler hem kurumları hem de bireyleri etkilemekte, değiştirmekte ve geliştirmektedir. Kamu yönetimi alanını da etkileyen bu değişim ve gelişmeler, kamunun sahip olduğu kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını daha zorunlu hale getirmektedir. Bu doğrultuda ortaya çıkan hizmet içi eğitim olgusu, kamu hizmeti sunan çalışanların yaşanan değişikliklere ayak uydurmasını sağlayacak en önemli araçlardan birisidir. Kamu çalışanlarının yaşanan bu değişimlere uyum sağlayabilmeleri ve yaptıkları iş ile ilgili bilgi, beceri ve yeteneklerini geliştirmeleri için sundukları hizmet ile ilgili güncel eğitimler almaları bir zorunluluk olarak belirmektedir. Bunu gerçekleştirmenin yoluysa hizmet öncesinde ve hizmet esnasında verilen hizmet içi eğitim programlardır ve eğitimi destekleyen bir süreçtir. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmen ve idarecilerin mesleklerinin icrası esnasında gelişmelere ve çağın şartlarına ayak uydurmaları, hizmet içi eğitim etkinlikleri ile sağlanmakta ve sürdürülmektedir. Çalışmada Milli Eğitim Bakanlığının uygulamakta olduğu hizmet içi eğitim etkinliklerinin ve eğitim programlarının, öğretmenlerin görüşleri üzerinden yeterliliğinin ve başarısının değerlendirilmesi önemli bir husus olarak ele alınmakta ve irdelenmektedir. Hizmet içi eğitim kavramı, kamu yönetiminde ve Milli Eğitim Bakanlığı örneğinde ele alınarak Antalya ilinde ve MEB bünyesinde çalışan 458 öğretmen üzerinden analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuçları bağlamında öğretmenlerin hizmet içi programlarından memnuniyet düzeyleri 3,08 olarak belirlenmiş ve ortalamanın üzerinde olduğu bulgulanmıştır. Hizmet içi eğitim programlarının yeni ihtiyaçlar doğrultusunda iyileştirilmesi ve geliştirilmesinin gerekli olduğu önerilmekte ve değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The fast technological developments that have been brought about in today's world have affected not only establishments but also individuals to develop and change them. While these changes affect public administration, by and large, they also make the allocation and distribution of public wealth productively. Considering the evolution of in-service training as a part of this discourse, the personnel working in the public sector need such opportunities as tools that develop themselves in the workplace. Hence, the personnel working in the public sector feel indebted to get the knowledge and skills necessary for their adjustment and fruitful realisation of the work expected from them through such offerings as in-service training programs. One of the most effective ways of achieving this is attaining in-service training programs. When the teachers and administrators working currently for the Turkish ministry of national education is considered, the importance of such programs becomes obvious. In this study, the effect of the in-service training programs offered by the Ministry of Education is studied using data from teachers' opinions. A total of 458 teachers were included in this study to shed light on the effect of such programs on the ministry that is part of the public administration. Results of this study indicated that teachers' level of satisfaction is around 3.08, which is above the medium. It is concluded that in-service training programs should be improved by considering the new needs brought about by the changes in the world.