Kaynaştırma öğrencisine sahip ebeveynlerin uzaktan beden eğitimi ve spor dersine yönellik görüşleri: COVİD-19 pandemi
Opinions of parents with inclusive student on distance pe and sports course: COVİD-19 pandemic
  1. Tez No: 754730
  2. Yazar: MEHMET DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ KAAN ESENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Ebeveyn Görüşleri, Kaynaştırma, Uzaktan Eğitim, Physical Education and Sports, Parental Views, Inclusion, Distance Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı Covid-19 pandemi sürecinde kaynaştırma öğrencisine sahip ebeveynlerin uzaktan beden eğitimi ve spor dersine yönelik görüşlerini incelemektir. Materyal ve Metot: Nitel araştırma yöntemlerinden Fenomenolojik modelde tasarlanan bu araştırmaya, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ile belirlenen 10 (7 anne, 3 baba) kaynaştırma öğrencisine sahip ebeveyn katılmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme verilerinin analizinde tümevarım ve tümdengelim yöntemleri birlikte kullanılarak kod ve temaların oluşturulduğu tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Kaynaştırma öğrencisine sahip ebeveyn uzaktan eğitim modeline yönelik görülerinin incelendiği bu araştırmada, katılımcılardan toplanan verilerin analiz edilmesiyle 5 (beş) temaya ulaşılmıştır: 1) Uzaktan Beden Eğitimi ve Spor Dersine Yönelik Genel Görüşler, 2) Uzaktan Beden Eğitimi ve Spor Dersinin Pozitif Yanları, 3) Uzaktan Beden Eğitimi ve Spor Dersinin Negatif Yanları, 4) Uzaktan Beden Eğitimi ve Spor Dersinin Önündeki Engeller, 5) Uzaktan Beden Eğitimi ve Spor Dersine İlişkin Öneriler. Ayrıca bu temalar kapsamında on yedi (17) alt tema elde edilmiştir. Sonuç: Ebeveynlerin okulların kapatılması kararını bulaş riskinden dolayı destekledikleri, çocukların gelişimi ile sağlıkları açısından uzaktan beden eğitimi ve spor dersini yararlı buldukları ancak yüz yüze yapılacak dersler kadar verimliği olmayacağı için memnuniyetsizliklerini ifade etmişlerdir. Ebeveynler aile içi iletişim ve kaliteli zaman geçirme açısından bu sürecin olumlu devam ettiğini, aynı zamanda teknoloji kullanım becerilerinin geliştiğini, yüz yüze eğitime göre ekonomik açıdan rahatladıklarını belirtmişlerdir. Ebeveynler bu süreçte çeşitli engellerle karşılaştıklarını ifade etmişlerdir. Bu engellerden en önemlileri altyapı yetersizliği ve bilinç eksikliği kodları olarak göze çarpmaktadır. Bu kodların araştırmada en büyük frekansa sahip olmaları da sonucun oldukça değerli olduğunu göstermektedir. Ayrıca ebeveynler, uzaktan eğitim modeliyle yürütülen beden eğitimi ve spor dersinde yaşanan sorunların çözümüne yönelik öneriler sunmuştur. Bu önerilerin ebeveynlerin farkındalıklarının artırılması, bireyselleştirilmiş eğitim programların artırılması ve materyal desteğinin artırılması gibi konulara yoğunlaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Opinions Of Parents With Inclusive Student On Distance Physical Education And Sports Course: The Covid-19 Pandemic Introduction and Aim: The aim of this study is to examine the views of parents who have inclusive students during the Covid-19 pandemic on distance physical education and sports lessons. Materials and Methods: Parents of 10 (7 mothers, 3 fathers) inclusive students participated in this study, which was designed in the phenomenological model, one of the qualitative research methods. A semi-structured interview form was used in the research. In the analysis of the interview data, the thematic analysis method, in which codes and themes were created, was used by using inductive and deductive methods together. Results: In this study, in which the views of parents with inclusive students on the distance education model were examined, 5 (five) themes were reached by analyzing the data collected from the participants: 1) General Views on Distance Physical Education and Sports Lesson, 2) Positive Sides of Distance Physical Education and Sports Lesson, 3) Negative Sides of Distance Physical Education and Sports Lesson, 4) Obstacles in Front of Distance Physical Education and Sports Lesson, 5) Suggestions Regarding Distance Physical Education and Sports Lesson. In addition, seventeen (17) sub-themes were obtained within the scope of these themes. Conclusions: Parents expressed their dissatisfaction because they supported the decision to close schools due to the risk of contamination, they found distance physical education and sports lessons beneficial for the development and health of children, but they would not be as efficient as face-to-face lessons. Parents stated that this process continued positively in terms of family communication and spending quality time, at the same time their technology usage skills improved and they were relieved economically compared to face-to-face education. Parents stated that they encountered various obstacles in this process. The most important of these obstacles stand out as the inadequacy of infrastructure and lack of awareness codes. The fact that these codes have the highest frequency in the research also shows that the result is very valuable. In addition, the parents offered suggestions for the solution of the problems experienced in the physical education and sports lessons carried out with the distance education model. It has been observed that these recommendations focus on issues such as increasing awareness of parents, increasing individualized education programs and increasing material support.