Kültür ortamında zoledronik asit etkisi altındaki fibroblast hücrelerine kalsiyum pantotenatın etkisi
The effect of calcium pantothenate on fibroblast cells incubated with zoledronic acid in vitro
- Tez No: 754806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ŞAHİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pantotenik Asit, çene osteonekrozu, in vitro, Pantothenic Acid, Bisphosphonate-Associated Osteonecrosis of the Jaw, in vitro
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bifosfonatlar ve antirezorptif ilaçlar; osteoporoz, Paget hastalığı, multipl miyelom, hiperkalsemi ve yumuşak doku tümörlerinin kemik metastazlarını önlemek veya tedavi etmek amaçlı yaygın olarak kullanılmaktadır. Çene kemiklerinde yaptığı etkilerin yanı sıra yumuşak doku mukoza hücrelerinde de toksik etki yaratmakta ve ilaca bağlı çene kemiği osteonekrozlarına (MRONJ) sebep olmaktadır. Hücre kültür ortamlarında bifosfonatların kemik ve mukoza hücrelerine olumsuz etkileri taklit edilebilmekte ve tedavi yöntemleri araştırılabilmektedir. Bu çalışmada yara onarımında, hücre yapımında ve canlılığının korunmasında olumlu etkileri olduğu bilinen ancak bifosfonat etkisi altındaki hücreler üzerinde hiç incelenmeyen kalsiyum pantotenatın zoledronik asit etkisi altındaki L929 fibroblast hücrelerine etkileri araştırıldı. Sonuç olarak kalsiyum pantotenatın, zoledronik asit etkisi altındaki fibroblastlarda hücre canlılığı, proliferasyon, migrasyon ve kollajen üretimini anlamlı olarak artırdığı, apoptozu ise anlamlı olarak azalttığı bulundu. Fibroblast kültüründe zoledronik asit toksisitesini anlamlı olarak baskılayan kalsiyum pantotenat ile ilgili MRONJ'un önlenmesi ve tedavisi için daha ileri çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Bisphosphonates and antiresorptive drugs are widely used to treat osteoporosis, Paget's disease, mutiple myeloma, hypercalcemia and prevent bone metastases of soft tissue tumors. In addition to its effects on jaw bones, it also creates toxic effects on soft tissue mucosa cells and causes medication related osteonecrosis of the jaw (MRONJ). The negative effects of bisphosphonates on bone and mucous cells can be imitated in cell culture media, and treatment methods can be investigated. In this study, the effects of calcium pantothenate on L929 fibroblast cells incubated with zoledronic acid, which is known to have positive effects on wound repair, cell production and viability, but have never been studied on cells effected by bisphosphonates, were investigated. As a result, it was found that calcium pantothenate significantly increased cell viability, proliferation, migration and collagen production in fibroblasts under the effect of zoledronic acid, while apoptosis was significantly reduced. Significantly suppressing zoledronic acid toxicity in fibroblast culture, further studies are needed for the prevention and treatment of MRONJ with calcium pantothenate.