Distal radius kırığı olan yaşlı hastalarda kompleks dekonjestif tedavinin ödem ve el fonksiyonları üzerine etkisi
The effectiveness of complex decongestive therapy on edema and hand function in older patients with distal radius fractures
  1. Tez No: 754808
  2. Yazar: TUBA ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Radius kırığı, manuel lenf drenajı, bandaj, ödem, kompleks dekonjestif tedavi, Radius fracture, manual lymph drainage, bandage, edema, complex decongestive therapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Kompleks dekonjestif tedavi (KDT); manuel lenf drenajı (MLD) ve bandaj uygulamaları ve egzersizleri içeren kompleks bir tedavi yaklaşımıdır. Çalışmamızın amacı, distal radius kırığı (DRK) olan, kapalı redüksiyon ve alçı tedavisi uygulanan hastalarda KDT'nin ağrı yoğunluğu, ödem, el ve parmak kavrama kuvvetleri, fonksiyon, iş performansı üzerine etkilerini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya alınan 41 hasta randomize olarak Ortopedik rehabilitasyon (OR) (n=20) ve MLD ve bandaj uygulaması grubu (MLD) (n=21) olmak üzere iki gruba ayrıldı. OR grubuna 30 dakikalık ortopedik rehabilitasyon programı uygulanırken, MLD grubuna ek olarak 1 saatlik MLD ve sonrasında bandaj tedavisi uygulandı. Tedaviler ilk hafta ev programı ve fizyoterapist eşliğinde üç hafta, haftada beş seans olarak toplam 4 hafta boyunca uygulandı. Ölçümler alçıdan sonra 1. ve 4. haftada yapıldı. Tüm hastaların ödem, ağrı ve fonksiyon ve el sıkma kuvveti, kas kuvveti tedavi öncesi ve sonrası değerlendirildi. Bulgular: Gruplar demografik olarak benzerdi ve gruplar arasında tedavi öncesi değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Her iki grupta tedavi sonrasında ilk ölçümlere göre ağrı şiddeti ve ödemde azalma saptandı. Michigan el ölçüm anketi ve Q-DASH skorlarında iyileşme görüldü. Ayrıca kas kuvveti ve kavrama kuvveti değerlerinde anlamlı artış vardı (p0.05). Sonuçlar: DRK sonrası kapalı redüksiyon ve alçı tedavisi yapılan hastalarda erken dönemde OR programına eklenen MLD ve bandaj uygulamasının ağrı ve ödemin tedavisinde kullanılabileceğini göstermektedir. KDT'nin önemli bir parçaları bu uygulamaların ortopedik hastalarda alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği ve güvenli bir tedavi olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Components of complex decongestive therapy (CDT) include manual lymphatic drainage (MLD), compression therapy (CT), and exercises, which increase the transport capacity of the lymphatic vessel system. The aim of our study is to examine the effects of CDT on pain intensity, edema, hand and finger grip strength, function, and work performance in patients with distal radius fracture (DRF) who underwent closed reduction and plaster cast treatment. Method: Patients included in the study were randomly divided into two groups as Orthopedic rehabilitation (OR) (n=20) and MLD and CT group (MLD) (n=21). While a 30-minute orthopedic rehabilitation program was applied to the OR group, an additional 1-hour MLD and CT was applied to the MLD group. In the both groups, the home exercise was performed in the first week. After first week exercises were given by the physiotherapist five times a week for three weeks. Measurements were made on the first and fourth weeks. All patients' edema, pain and function, and hand grip strength and muscle strength were evaluated before and after treatment. The exercises were performed daily for six weeks. In the first group, the home exercise brochure was given by the physiotherapist without any training. The exercises were performed daily for six weeks. In the first group, the home exercise brochure was given by the physiotherapist without any training. Results: The groups were demographically similar and there was no statistically significant difference between the groups in the pre-treatment evaluation (p>0.05). In both groups, pain intensity and edema were decreased according to the first measurements after the treatment. Michigan hand measurement questionnaire and Q-DASH scores improved. There was also a significant increase in muscle strength and grip strength values (p0.05). Conclusion: The study shows that the MLD and CT added to the OR program in the early period can be used in the treatment of pain and edema in patients who underwent closed reduction and plaster treatment after DRF. It has been concluded that these applications, which are an important part of CDT, can be used as an alternative and safe method in orthopedic patients.