İki boyutlu lorentz benzerlik geometrisinde noktaların invaryatları
Invariants of points in the two dimensional lorentzian similarity geometry
  1. Tez No: 754900
  2. Yazar: KADER ÖZBEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İnvaryant, pseudo-benzerlik dönüşümleri, hiperbolik sayılar, Lorentz benzerlik geometrisi, Invariant, pseudo-similarity transformations, hyperbolic numbers, Lorentzian similarity geometry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tezde, iki boyutlu Lorentz benzerlik geometrisinde genelleştirilmiş lineer pseudobenzerlik grupları, genelleştirilmiş pseudo-benzerlik hareket grupları ve pseudo-benzerlik hareket grupları anlatıldı. Bu grupların elemanlarının hiperbolik sayılarla ilişkileri verildi. Bu gruplar için iki boyutlu Lorentz benzerlik geometrisinde 𝑚-tane noktanın invaryantları bulundu. İki tane 𝑚-noktadan oluşan sistemin bu gruplar altında denklik(veya pseudobenzerlik) şartları, bu noktaların invaryantları cinsinden verildi. Buna ek olarak, verilen iki tane 𝑚-noktadan oluşan sistemin denklik şartları sağlandığında, bir nokta sistemini diğerine dönüştüren pseudo-benzerlik dönüşümlerinin görüntüsü bu iki sistemdeki noktaların ortak invaryantları cinsinden elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the generalized linear pseudo-similarity groups, the generalized pseudosimilarity motion groups and pseudo-similarity motion groups in two-dimensional Lorentzian similarity geometry are introduced. Relations between the elements of these groups and hyperbolic numbers are given. Invariants of 𝑚-points in two dimensional Lorentzian similarity geometry are found for these groups. The equivalence (or pseudosimilarity) conditions of the two systems consisting of 𝑚-points for these groups are given in terms of the invariants of these points. Moreover, for the given two systems consisting of 𝑚-points satisfying the equivalence conditions, the evident forms of pseudo-similarity transformations are obtained in the terms of common invariants of these systems.