Torakotomi sonrası kronikleşen postoperatif ağrıyı etkileyen faktörlerin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of factors affecting chronic postoperative pain after thoracotomy
- Tez No: 754952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YILDIRIM GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: torakotomi sonrası ağrı, postoperatif ağrı, kronik ağrı, kronik ağrı risk faktörleri, pain after thoracotomy, postoperative pain, chronic pain, chronic pain risk factors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı, İbn-i Sina Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ameliyathanelerinde torakotomi olan hastalarda kronik ağrı gelişimini etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Bu faktörlerin tespit edilmesi ile kronik ağrı gelişmesini önlemek için gerekli tedavilerin uygulanması ve hasta sonuçlarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2016-31.12.2020 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi, Göğüs Cerrahisi ameliyathanesinde ASA 1, 2 ve 3, 18 yaş ve üstü, elektif torakotomi uygulanmış 229 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tıbbi dosyaları ve elektronik kayıtları sistemden tarandı. Yaş, cinsiyet, kilo, ASA skoru, sigara kullanımı, komorbiditeler (hipertansiyon, diyabet), ilaç kullanımı, malignite, kemoterapi öyküsü, radyoterapi öyküsü, intraoperatif ve postoperatif analjezi yöntemi, akut ağrı süresi, cerrahi tipi, cerrahi süresi, anestezi süresi, kot rezeksiyonu, göğüs tüpü sayısı ve durma süresi, ağrı polikliniğine başvurma zamanı ve uygulanan analjezik yöntem gibi tanımlayıcı veriler kaydedildi. Bulgular: Araştırmamız sonucunda hipertansiyon, diyabet, intraoperatif intravenöz remifentanil ifüzyonu, postoperatif İV fentanil-PCA kullanımı, kot rezeksiyonu, akut ağrı süresinde uzama, göğüs tüpü sayısı ve göğüs tüpü durma süresinde uzama torakotomi sonrası kronik ağrı gelişimi için risk faktörleri olarak belirlenirlenmiştir. İntraoperatif fentanil ve lidokain infüzyonu, postoperatif dönemde epidural-PCA ve NSAİİ kullanımı torakotomi sonrası kronik ağrı gelişimini önemli düzeyde azalttığı tespit edilmiştir. Sonuç: Torakotomi sonrası kronik ağrı hasta yaşam kalitesini düşüren ve sağlık maliyetlerini artıran önemli sağlık sorunudur. Çalışmamızda hipertansiyon, diyabet, intraoperatif intravenöz remifentanil infüzyonu, postoperatif İV fentanil-PCA kullanımı, kot rezeksiyonu, akut ağrı süresinde uzama, göğüs tüpü sayısı ve göğüs tüpü kalma süresinde uzama torakotomi sonrası kronik ağrı gelişimi için risk faktörleri olarak tespit edildi. Yapılan çalışmalar doğrultusunda risk faktörlerinin dikkatli analiz edilmesi ve torakotomi sonrası gelişen kronik ağrıyı önleyen etkili yöntemlerin klinikte uygulanmasına önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study is to determine the factors affecting the development of chronic pain in patients with thoracotomy in the Thoracic Surgery Operating Rooms of İbn-i Sina Hospital. By identifying these factors, it is aimed to apply the necessary treatments to prevent the development of chronic pain and to improve patient outcomes. Materials and Method: The study included 229 patients ASA 1, 2 and 3, 18 years of age and older, who underwent elective thoracotomy in Ankara University İbn-i Sina Hospital, Thoracic Surgery operating room between 01.01.2016 and 31.12.2020. The medical files and electronic records of the patients were scanned from the system. Age, gender, weight, ASA score, smoking, comorbidities (hypertension, diabetes), drug use, malignancy, chemotherapy history, radiotherapy history, intraoperative and postoperative analgesia method, duration of acute pain, type of surgery, duration of surgery, duration of anesthesia, rib resection, number of chest tubes and duration time, time to apply to the pain clinic, and the analgesic method applied were recorded. Results: As a result of our research, hypertension, diabetes, intraoperative intravenous remifentanil infusion, postoperative IV-PCA use, rib resection, prolongation of acute pain duration, number of chest tubes and prolongation of chest tube duration were determined as risk factors for the development of chronic pain after thoracotomy. Intraoperative fentanyl and lidocaine infusion, postoperative epidural-PCA and NSAID use have been found to significantly reduce the development of chronic pain after thoracotomy. Conclusion: Chronic pain after thoracotomy is an important health problem that reduces the quality of life of patients and increases health costs. In our study, hypertension, diabetes, intraoperative intravenous remifentanil infusion, postoperative IV-PCA use, rib resection, prolongation of acute pain duration, number of chest tubes and prolonged duration of chest tube stay were determined as risk factors for the development of chronic pain after thoracotomy. Consideration should be given to the careful analysis of risk factors and the clinical application of effective methods that prevent chronic pain after thoracotomy.