Akdeniz Bölgesi'nde iş sağlığı ve güvenliğinin turizm sektöründe uygulanması
  1. Tez No: 754973
  2. Yazar: HANİFE KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZ HULUSİ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Healtcare Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Bölgesi, Turizm Sektörü, Konaklama Sektörü, İş Sağlığı, İş Güvenliği, Mediterranean Region, Tourism Sector, Accommodation Sector, Occupational Health, Occupational Safety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, Akdeniz Bölgesi'nde bulunan otellerin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarındaki algılarını tespit etmek için yapılmıştır. Otel çalışanlarının sorunlarını saptayabilmek için Türen vd. (2014) tarafından geliştirilen“Güvenlik İklim Ölçeği”anket formundan yararlanılmıştır. Çalışmanın evrenini Akdeniz Bölgesinde bulunan bazı otellerde çalışmakta olan otel çalışanları oluşturmuş olup, çalışmanın yapıldığı tarihte çalışmaya gönüllü katılım sağlayan 138 kadın 223 erkek olmak üzere toplam 361 personel dâhil edilmiştir. Örneklem seçiminde uygun örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Sahip olunan verilere ttesti ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Ayrıca yöntemi pratik olduğundan L Tipi (5x5) risk değerlendirmesi yapılmıştır. Bu risk değerlendirme çalışması ile 50 risk tespit edilmiş. Bu risklerin 32'si yüksek risk, 18'i orta risk olup alınması gereken önlemlerden bahsedilmiştir. Çalışma amacı; iş yerlerinde iş görenlere sağlıklı ortam sunmak ve olabilecek olumsuz durumlardan korumak, yapılan iş ile işi gören arasındaki en iyi ahenk sağlamak, olabilecek tehlikeler ile maddi ve manevi zararları yok etmek veya en az seviyeye indirmek, çalışmada en iyi üretimle verimi en yüksek seviyeye çıkarmaktır. Türkiye'de ve dünyada endüstriyel tesislerde yapılan her türlü çalışmalarda“iş güvenliği”birinci öncelik olmak durumundadır. Bu durum hem ulusal hem de uluslararası mevzuatlarda da yer almaktadır. Bu nedenle de çalışma alanında yapılacak her türlü iş için gerekli iş güvenliği önemlerinin alınması büyük önem taşımaktadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde konuya ait genel bilgiler, ikinci bölüm de araştırmanın yöntemi, üçüncü bölüm de bulgular, dördüncü bölümde ise tartışma ve sonuca yer verilmiştir. Çalışma sonuçlarımıza göre Akdeniz Bölgesi'nde bulunan otellerde çalışan personellerin güvenlik iklimi alt boyutlarına ilişkin görüşlerinin, cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine bakıldığında anlamlı bir başkalık göstermediği; mesleksel kıdem ve otel çeşidi değişkenlerine göre ise anlamlı bir farkın oluştuğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the perceptions of the hotels in the Mediterranean Region on occupational health and safety practices. In order to identify the problems of hotel employees, Türen et al. (2014)“Security Climate Scale”questionnaire form was used. The universe of the study consisted of hotel employees working in hotels in the entire Mediterranean Region, and a total of 361 personnel, 138 women and 223 men, who volunteered to participate in the study at the time of the study, were included. Appropriate sampling method was used in the selection of the sample. T-test and one-way analysis of variance were performed on the data. In addition, L-Type (5x5) risk assessment was made because the method was practical. With this risk assessment study, 50 risks have been identified, 32 of these risks are high risk, 18 are medium risk, and the precautions to be taken are mentioned. The aim of the study; To provide a healthy environment for the employees in the workplaces and to protect them from possible negative situations, to ensure the best harmony between the work done and the employee, to eliminate or minimize the possible dangers and material and moral damages, to maximize the efficiency in the work with the best production.“Occupational safety”has to be the first priority in all kinds of work done in industrial facilities in Turkey and around the world. This situation is also included in both national and international legislation. For this reason, it is of great importance to take the necessary occupational safety measures for all kinds of work to be done in the work area. In the study, four parts are mentioned. In the first part of the study, general information about the subject, the method of the research in the second part, the findings in the third part, and the conclusion and discussion in the fourth part are given. According to our study results, the views of the personnel working in the hotels in the Mediterranean Region on the sub-dimensions of the safety climate do not differ significantly in terms of gender and marital status; It has been observed that there is a significant difference according to the variables of professional seniority and hotel type.