Azerbaycan enerji kaynaklarının dünya pazarına çıkarılmasında Türkiyenin rolü-Azerbaycan ve Türkiye üzerine etkileri
Turkey's role in bringing Azerbaijan's energy resources to the world market – it's effects on Azerbaijan and Turkey
  1. Tez No: 755035
  2. Yazar: AVAZ İSMAYİLOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF SALDANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Enerji Kaynakları, Türkiye Enerji Kaynakları, Azerbaycan ve Türkiye Enerji İlişkileri, Azerbaijan Energy Resources, Turkey Energy Resources
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji alanında iş birliği çok yönlü bir yapıya sahiptir. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin her zaman güçlü olduğu ve“bir millet, iki devlet”ifadesi ile tanımlandığı artık herkes tarafından kabul edilmektedir. İki ülke ilişkilerinde enerjinin özel bir yeri bulunmaktadır. Çalışma kapsamında Azerbaycan ekonomisi, Azerbaycan ve Türkiye enerji sektörleri değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışma Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji ilişkileri üzerine karşılaştırmalı bir analiz sunmaktadır. Bu kapsamda, enerji projelerinin Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine olan temel eğilimleri ve katkıları tartışılmaktadır. Bu araştırma, zengin petrol ve doğal gaz kaynağı sahibi Azerbaycan'ın Türkiye enerji sektöründeki yatırımlarını ve bu yatırımların her iki ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Buradan yola çıkarak tezde Azerbaycan enerji kaynaklarının dünya pazarına çıkarılması yönünde iki ülke arasında farklı enerji projelerinin Türkiye Azerbaycan enerji birlikteliğine olacak muhtemel etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmanın bölümlerinde Azerbaycanin mevcut enerji potensiyeli, aynı zamanda geçmişten günümüze iki ülkenin aralarındaki enerji ilişkilerin nasıl gerçekleştiği, birlikteliklerinin temellerini hangi alanların oluşturduğu sorularına cevaplar aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Cooperation in the field of energy between Turkey and Azerbaijan has a multifaceted structure. It is now widely accepted that Turkey-Azerbaijan relations have always been strong and are defined by the phrase“one nation, two states”. Energy has a special place in the relations between the two countries. Azerbaijan economy, Azerbaijan and Turkey energy sectors were evaluated. In addition, this thesis presents a comparative analysis on the energy relations between Turkey and Azerbaijan. Finally, this study discusses the main trends and contributions of energy projects to Turkey-Azerbaijan relations. This research evaluates the investments of Azerbaijan, which has rich oil and natural gas resources and the most blooming country in the world, in the Turkish energy sector and the effects of these investments on both economies. From this point of view, it is aimed in the thesis to investigate the possible effects of different energy projects between the two countries on Turkey-Azerbaijan energy cooperation in order to bring Azerbaijan energy resources to the world market. In the chapters of our thesis, answers have been sought to the questions of the current energy potential of Azerbaijan, how the energy relations between the two countries from the past to the present have taken place, which areas formed the basis of their cooperation, and what the red lines of the two countries are.