Halkın COVİD-19 aşısına yönelik bilgi, tutum ve uygulamalarının incelenmesi
Investigation of public knowledge , attitudes and practices regarding COVİd-19 vaccine
- Tez No: 755050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM YAZICI GÜLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Aşı, Bilgi, Tutum, Uygulama, Irak, Covid-19, Vaccine, Knowledge, Attitude, Practice, Iraq
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma Irak halkının Covid-19 aşısı ile ilgili bilgi, tutum ve uygulamalarını yönelik değerlendirmelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bunun yanında, katılımcıların aşı olup olmama durumlarının demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek de amaçlanmıştır. Kesitsel tanımlayıcı tipte yürütülen çalışmada kişilerin sosyodemografik özellikleri tanımlanmış ve halkın Covid-19 aşısı ile ilgili değerlendirmeleri“Covid-19Aşısı İle İlgili Bilgi, Tutum ve Uygulama Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma Nasiriye şehrinde 18 yaş ve üzeri araştırmaya katılmayı kabul eden 864 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler, IBM SPSS Statistics 25.0 (SPSS Inc, Chicago, IL, USA) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri ile Covid-19 aşısına yönelik bilgi, tutum ve uygulama seviyelerinin belirlenmesinde tanımlayıcı istatistiksel analiz kullanılmıştır. Değişkenlerin karşılaştırılmasında ise iki kategorili değişkenlerde t-testi, üç ve üzeri kategorili değişkenlerde ise ANOVA analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda katılımcıların çoğunun Covid-19 aşısı hakkında yeterli bilgisi, aşıya yönelik pozitif tutumu ve aşı uygulamasına yönelik pozitif düşünceleri olduğu görülmüştür. Bunun yanında Covid-19 aşısına yönelik bilgi, tutum ve uygulama seviyelerinin, cinsiyet, eğitim durumu, meslek, ekonomik durum, ana bilgi kaynağı ve aşı olma durumuna göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AL-ZAIDI, Nadia Flaifel Hlail. Investigation of public knowledge, attitudes and practices regarding Covid-19 vaccine., (Master Thesis ), Çankırı, 2022. This research aims to examine the evaluations of the Iraqi people regarding their knowledge, attitudes and practices regarding the Covid-19 vaccine. In addition to this, it is also aimed to examine whether the vaccination status of the participants differs according to their demographic characteristics. In the cross-sectional descriptive study, the sociodemographic characteristics of the people were defined and the evaluations of the people about Covid-19 vaccine were obtained using the “Knowledge, Attitude and Practice Scale about the Covid-19 Vaccine”. The research was carried out in the city of Nasiriyah with 864 participants aged 18 and over who agreed to participate in the study. Data obtained from the research were analyzed using the IBM SPSS Statistics 25.0 (SPSS Inc, Chicago, IL, USA) package program. Descriptive statistical analysis was used to determine the demographic characteristics of the participants and their knowledge, attitude and application levels towards the Covid-19 vaccine. In the comparison of the variables, t-test was used for the variables with two categories, and ANOVA analysis was used for the variables with three or more categories. As a result of the study, it was seen that most of the participants had sufficient knowledge about the Covid-19 vaccine, a positive attitude towards the vaccine, and positive thoughts about the vaccine application. In addition, it has been determined that knowledge, attitude and application levels towards the Covid-19vaccine show significant differences according to, gender, education status, occupation, economic status, main source of information and vaccination status.