Ortaöğretim kurumlarındakiokul yöneticilerinin ve öğretmenlerin hizmet içi eğitim etkinliklerine ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 755098
  2. Yazar: ZEHRA YILMAZ EKİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN İSKİFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, Mesleki Gelişim, Ortaöğretim, In-Service Training, Professional Development, Secondary Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma ortaöğretim kurumlarında görev yapan okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin katıldıkları ve katılmak istedikleri hizmet içi eğitim etkinliklerine ilişkin genel görüşlerinin belirlenmesini amaçlayan nitel bir çalışmadır. Bu amaçla; amaçsal örnekleme yöntemi seçilerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı (MEB)'na bağlı ortaöğretim kurumlarında 2018-2019 eğitimöğretim yılı bahar döneminde görev yapan 11 okul yöneticisi ve 23 öğretmen ile görüşme yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak açık uçlu sorular sorulmuştur. Sorular hazırlanırken uzman görüşüne başvurulmuştur. Çalışma öncesi doküman ve literatür taraması yapılmıştır. Verilerin analizinde nitel araştırmaların çözümlenmesinde kullanılan içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Hizmet içi eğitim etkinliklerine katılan okul yöneticileri ve öğretmenlerin, katıldıkları hizmet içi eğitim etkinlikleri hakkındaki görüşleri analiz edildiğinde; eğitimleri yararlı buldukları, etkinlikleri düzenleyen uzmanların alanlarında yeterli tecrübeye sahip olmadıklarını, yapılan sunumların teorik bilgi içerdiğini, eğitimlerin uygulamaya yönelik olmadığını ve eğitimi yöneten uzmanların katılımcıların aktif katılımını sağlamadıklarını düşünmektedirler. Çalışmaya katılan okul yöneticisi ve öğretmenlerin katılmak istedikleri eğitimlerin konusu ve nitelikleri hakkındaki görüşleri incelendiğinde ise özellikle rehberlik hizmetleri ile ilgili hizmet içi eğitim etkinliklerine katılmak istedikleri görülmektedir. Hizmet içi eğitim konularının öğretmenlerin görüşleri dikkate alınarak ve ihtiyaç hissedilen konularda olması gerektiğini düşünmektedirler. Hizmet içi eğitim etkinliklerini düzenleyen uzmanların alanında deneyim sahibi olması, bilgi ve deneyimlerin paylaşımına dayalı, öğretmenlerin de aktif olduğu ortamlar oluşturulması beklenmektedir. Eğitimlerin doğru planlanması ve hizmet içi eğitim etkinliklerinin aralıklı ve düzenli olmasının özellikle öğretmenlere kazandırılması istenen hedeflere ulaşılmasını sağlayacağını bildirmektedirler. Hizmet içi eğitim etkinliklerinin sonunda kazanılması planlanan hedeflere ulaşabilmek için özellikle öğretmenlere öğrendikleri bilgileri kendi okullarında uygulayabilecek olanakların sağlanması gerektiği ile ilgili görüş bildirmektedirler. Etkinliğin başında amaç ve hedeflerin belirlenmesi, etkinliğin sonunda ölçme-değerlendirme yapılması veya bir rapor hazırlanarak geri dönüt ii verilmesinin yapılacak hizmet içi eğitim etkinliklerinin niteliğini arttıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This is a qualitative study that aimed to determine the general opinions of school administrators and teachers who employed in secondary educational institutions on in service training activities whether participated or wanted to participate. For this purpose choosing by purposive sampling method, interviews performed with 11 school administrators and 23 teachers who are attendant in secondary educational institutions depended on Turkish Republic of Northern Cyprus in spring season of 2018-2019 educational year. Open ended questions asked by using semi-structured interview form. Opinion of experts taken in the process of the preparing of questions. Review of documents and literature made before the study. Content Analysis method which uses for analyzing of qualitative studies used for analyzing of the data. According to the results of the analysis of opinions of the school administrators and teachers who have attended to the in–service training activities; it is found that they found useful these trainings however the experts who organized the activities have not got adequate experiences, that presentations performed have theoretical information and trainings were not directed to implementation and the experts who administered the trainings don't provide active participation of participated ones. It is seen that school administrators and teachers especially want to participate to the in-service training activities related with guidance and counselling when their opinions on the issue and quality of the trainings which they wanted to be participated are examined. They reasoned that the issues of the in-service training should be on necessary matters and to determine by considering the opinion of the teachers. It is supposed that the experts who organizes the in-service training activities should have experience in their field and could form environments that based on sharing of knowledge and experiences where teachers participate more actively to the event. It is stated that the correct planning and the both periodic and regular in-service training activities will ensure the achievement of intended objectives for teachers. At the end of the in-service training activities, in order to achieve the goals that are planned to be achieved, they express their opinions on the need to provide the teachers with the opportunities to apply the information they have learned in their schools. It is also stated that the possibilities for implementation of the knowledge which were gained during the in-service training iv activities in their schools should be provided to the teachers for achieving the planned objectives at the end of the in–service training. It is supposed that the quality of the in–service training activities could be increase by determining the object and aims at the beginning of the activity, performing assessment and evaluation at the end of the activity or giving feedback by preparing a report.