Non-st elevasyonlu myokard enfarktüsü (NSTEMI) hastalarında plazma aterojenite indeksi ve ortalama platelet hacminin bir yıllık total majör advers kardiyak olay (MACE) gelişme riski ile ilişkisi
Association of plasma atherogenicity index and mean platelet volume with the one-YEAR risk of developing A total major adverse cardiac event (MACE) in patients with non-st elevation myocardial infarction (NSTEMİ)
- Tez No: 755149
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SİNAN ERTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: NSTEMİ, Plazma Aterojenite İndeksi, Ortalama Platelet Hacmi, NSTEMI, Plasma Atherogenicity Index, Mean Platelet Volume
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Çalışmamızda NSTEMI Hastalarında Plazma Aterojenite İndeksi ile Ortalama Platelet Hacminin bir yıllık majör istenmeyen kardiyak olay (MACE) gelişme riskini öngördürmedeki rolünün ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif kesitsel çalışma modelinden planlanan bu çalışma NSTEMİ tanısı almış olan ve koroner anjiyografi planlanan 100 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Hastaların laboratuar değerleri değerlendirilmiş, plazma aterojenite indeksi hesaplanmış ve 1 yıllık MACE durumu değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların 79'u erkek ve 21'i kadındı. Yaş ortalaması 60,8'dir. 1. Yılın sonunda MACE gelişme oranı % 29 olduğu tespit edildi. Hastaların %39'unda PAİ değeri 0,11'in altında, %14'ünde 0,11 ile 0,21 arasında, %47'sinde ise 0,21'in üstünde idi. Diyabetik hastalarda ve hiperlipidemisi olan hastalarda, 1 yıllık MACE gelişme oranı anlamlı olarak daha fazla bulundu. PAİ yüksek risk grubunda olan hastaların Lenfosit sayısı ve trigliserit değerleri, düşük risk grubundaki hastalardan daha yüksek olarak bulundu. PAİ yüksek risk grubunda olan hastaların nötrofil/lenfosit, trombosit/lenfosit oranları ve HDL değerleri ise, düşük risk grubundakilere göre daha düşük olarak saptandı. PAİ yüksek risk grubunda olan hastalarda, MACE gelişme oranı anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,02). Ortalama Platelet Hacmi ile MACE gelişme durumu arasında ilişki saptanmamıştır. Sonuç: NSTEMİ hastalarında MPV ile MACE arasında anlamlı ilişki saptanmazken, içinde aterojenik parametrelerin yer aldığı PAİ'nin MACE ile korele olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to reveal the role of Plasma Atherogenicity Index and Mean Platelet Volume in predicting the risk of developing a one-year major adverse cardiac event (MACE) in patients with NSTEMI. Methods: This study, which was planned from the retrospective cross-sectional study model, was carried out with 100 patients diagnosed with NSTEMI and scheduled for coronary angiography. The laboratory values of the patients were evaluated, the plasma atherogenicity index was calculated and the 1-year MACE status was evaluated. Results: 79 of the patients were male and 21 were female. The average age is 60.8. At the end of the 1st year, the MACE improvement rate was found to be 29%. The PAI value was below 0.11 in 39% of the patients, between 0.11 and 0.21 in 14%, and above 0.21 in 47%. The 1- year MACE development rate was found to be significantly higher in diabetic patients and patients with hyperlipidemia. Lymphocyte count and triglyceride values of the patients in the high risk group of PAI were found to be higher than the patients in the low risk group. The neutrophil/lymphocyte, thrombocyte/lymphocyte ratios and HDL values of the patients in the high risk group of PAI were found to be lower than those in the low risk group. The rate of MACE development was found to be significantly higher in patients in the high-risk group of PAI (p=0.02). No correlation was found between the Mean Platelet Volume and the MACE development status. Conclusions:While no significant relationship was found between MPV and MACE in NSTEMI patients, PAI, which includes atherogenic parameters, was found to be correlated with MACE.