ST elevasyonu olmayan miyokard infarktüsü (NSTEMI) hastalarında salusin beta düzeyinin koroner arter hastalığı ile ilişkisi
The relationship of salusin beta level with coronary artery disease in patients with non-St elevation myocardial infarction (NSTEMI)
  1. Tez No: 674051
  2. Yazar: ALİ ORÇUN SÜRMELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TÜRKAY ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Nstemi, Salusin Beta, Atherosclerosis, Nstemi, Salusin Beta
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Salusinler insan plazmasında alfa ve beta formları şeklinde bulunan peptit hormon yapısında potansiyel biyobelirteçlerdir. Serum salusin alfa düzeylerinin koroner arter hastalığı (KAH) varlığı ve şiddeti ile ters orantılı olduğu tespit edilmiştir. Vasküler dolaşımdaki salusin beta düzeyinin ise, aterosklerozda ve bununla ilişkili kardiyovasküler hastalıklarda arttığı bilinmektedir. Ancak KAH olan hastalarda salusin beta düzeyleri hakkında çok az bilgi elde edilmiştir. İlk defa çalışmamızda NSTEMİ tanısı almış hastalarda, koroner arter hastalığının tanısı, takibi ve tedavisinde potansiyel bir biyobelirteç olan salusin beta ile koroner arter hastalığının ilişkisinin araştırılmasını amaçladık. Bu çalışmaya 15.03.2020 ve 15.09.2020 tarihleri arasında başvuru yapan, dahil edilme ve dışlanma kriterlerini karşılayan, daha önce kardiyovasküler hastalık öyküsü olmayan NSTEMİ geçiren hastalar ve kontrol grubu olarak ise sağlıklı gönüllüler dahil edilmiştir. NSTEMİ çalışma grubu hastaları ile kontrol grubu bireylerinin başvuru sırasında alınan kan örneklerinin analizinde iki grup arasında salusin beta düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Yine NSTEMİ çalışma grubu kendi içinde değerlendirildiğinde, yatış günü ve taburculuk günü alınan kan örneklerinin analizinde iki grup arasında salusin beta düzeyleri açısından istatiksel anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Gerçekleştirdiğimiz prospektif çalışmada, NSTEMİ geçiren hastalarda koroner arter hastalığı tanısı ve takibinde; salusin beta düzeyi ile koroner arter hastalığı varlığı, yaygınlığı ve ciddiyeti arasında istatiksel anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak bilinmelidir ki akut koroner sendrom geçiren hastalarda salusin beta düzeyinin koroner arter hastalığında rolü ile ilgili çalışmalar azdır. Elde ettiğimiz bulguların gelecekteki salusin çalışmaları için temel oluşturacağını ve yapılacak ileri araştırmalar sayesinde salusin beta molekülünün koroner arter hastalığı tanı ve tedavisinde yol gösterici olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Salusins are potential biomarkers in the peptide hormone structure found in human plasma in the form of alpha and beta forms. Serum salusin alpha levels were found to be inversely proportional to the presence and severity of coronary artery disease (CAD). Salusin beta level in the vascular circulation is known to increase in atherosclerosis and associated cardiovascular diseases. However, little information has been obtained about salusin beta levels in patients with CAD. In our first study, we aimed to investigate the relationship between salusin beta, a potential biomarker and coronary artery disease in the diagnosis, follow-up and treatment of coronary artery disease in patients diagnosed with NSTEMI. Patients who applied between 15.03.2020 and 15.09.2020, who met the inclusion and exclusion criteria, had NSTEMI with no previous history of cardiovascular disease and healthy volunteers as the control group were included in this study. In the analysis of the blood samples of the patients in the NSTEMI study group and the control group at the time of admission, no significant difference was found between the two groups in terms of salusin beta levels. Again, when the NSTEMI study group was evaluated within itself, no statistically significant difference was found between the two groups in terms of salusin beta levels in the analysis of blood samples taken on the day of hospitalization and on the day of discharge. In our prospective study, in the diagnosis and follow-up of coronary artery disease in patients with NSTEMI; there was no statistically significant relationship between salusin beta level and the presence, extent and severity of coronary artery disease. However, it should be known that there are few studies on the role of salusin beta level in coronary artery disease in patients with acute coronary syndrome. We think that our findings will form the basis for future salusin studies and thanks to further research, the salusin beta molecule may be a guide in the diagnosis and treatment of coronary artery disease.