Çocuk saldırganlığına yönelik anne baba tutum ölçeği
Parental attitude towards child aggression scale
  1. Tez No: 755175
  2. Yazar: PETEK HALMAN KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ZABCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, anne baba tutumları, çocuk yetiştirme, ölçek geliştirme, yaratıcılık, davranım problemleri, child, aggression, parent attitudes, family, child rearing, scale development, creativity, behaviour problems, Exploratory, confirmatory factor analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüzde saldırganlık ve şiddetin tüm dünyada ve ülkemizde her geçen gün artış gösterdiği yazılı, görsel ve dijital medya aracılığıyla ortaya koyulmaktadır. İnsan yıkıcılığının bireysel ve toplumsal bağlamda ortaya çıktığı; savaş, salgın hastalıklar, doğanın tahrip edilmesi, kadına, çocuklara, hayvanlara yönelik şiddet, ayrımcılık ve zorbalık gibi durumlar saldırganlığın kökenlerini araştırmayı ve bu konuda önleyici çalışmalar yapmayı önemli kılmaktadır. Alanyazında şiddet ve saldırganlığın sebeplerini ortaya koyan bilimsel araştırmalar incelendiğinde, anne ve baba tutumlarının çocuk saldırganlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğuna dair çeşitli bulgulara rastlanmaktadır. Saldırganlık ve anne baba tutumları üzerine araştırma yapabilmek adına çeşitli ölçme araçları incelendiğinde, bu iki konuyu ayrı ayrı değerlendiren ölçekler olmasına karşın, çocuk saldırganlığı karşısında anne ve babaların nasıl tepkiler verdiğini bir arada inceleyen bir ölçeğe rastlanamamıştır. Bu bağlamda, araştırmanın temel amacı çocuk saldırganlığına yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Ölçeğin teorik alt yapısı psikanalitik kurama dayanamaktadır. Ölçek geliştirme sürecinin geçerlik ve güvenirlik analizleri çatısı altında; kapsam geçerliği, yapı geçerliği ve ölçüt geçerliği; güvenirlik analizleri kapsamında ise; iç tutarlılık kat sayıları (cronbach alpha) hesaplanmış ve test tekrar test uygulaması yapılmıştır. Açımlayıcı, doğrulayıcı faktör analizleri ve test tekrar test uygulaması toplam 1048 kişiden oluşan üç farklı örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Yapı geçerliği kapsamında uygulanan açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri sonucunda 5 faktörden ve 36 maddeden oluşan bir ölçek ortaya çıkmıştır. Ölçeğin geneline ait güvenirlik katsayısı olan cronbach alpha değeri .80 olarak bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarına ait iç tutarlılık kat sayıları ise; Saldırgan Tutum: Sözel/Eylemsel için .81, Kapsayıcı Tutum için .88, Doyum Odaklı Tutum için .73, Çöken Tutum için .76 ve 2 son olarak Katı/Kuralcı Tutum için .80 olarak tespit edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ortaya çıkan uyum iyiliği indekslerinin; χ2/Sd (1715.47/584) = 2.93, IFI=.95, NFI=.93; CFI=.95; SRMR: .066; RMSEA=.058 değerlerine sahip olduğu gözlenmiştir. Ölçüt geçerliği kapsamında ölçeğin, Kapsayıcı İşlev Ölçeği (KİÖ) ile olan ilişkisini değerlendirek için Pearson Korelasyon analizi uygulanmış ve her iki ölçeğin alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Ölçeğin farklı uygulamalardaki kararlılığını ölçen test tekrar test uygulamasında tutarlı sonuçlar elde edilmiştir. Tün bu veriler ışığında Çocuk Saldırganlığına Yönelik Anne Baba Tutum Ölçeği'nin iyi düzeyde psikometrik özelliklere sahip ve geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today the problems related to aggression and violance are revealed through written, visual and digital media which are increasing day by day, both all over the world and also in our country. Situations such as war, epidemics, destruction of nature, violence (against women/children/animals), discrimination and bullying where human destructiveness emerges in an individual and social context; make it important to investigate the origins of aggression and to carry out preventive studies in this regard. When scientific studies revealing the causes of violence and aggression are examined in the literature, various findings indicate that, parental attitudes have a significant effect on child aggression. Although there are many scales that evaluate the concepts like“child aggression”or“parental attitude”separately, there is no scale that specifically examines how parents react to child aggression. In line with these needs, it is decided to develop a scale about parental attitude toward child aggression within the framework of psychoanalytic theory. In the first step of the scale development process validity and reliability analysis were applied and carried out on three different samples. Totally 1048 people has participated in this research. Within the scope of the validity; firstly content validity were applied after that the draft scale were tested by using with exploratory and confirmatory factor analysis. As a result of the exploratory and confirmatory factor analysis, a scale has emerged which consisting of 5 factors and 36 items. The Cronbach's alpha value for the overall scale, was found as .80. The internal consistency coefficients of the sub-dimensions of the scale are changing between .73 and .88. The goodness of fit indices that emerged as a result of confirmatory factor analysis; χ2/Sd (1715.47/584) = 2.93, IFI=.95, NFI=.93; CFI=.95; 4 SRMR: .066; It was observed that it has RMSEA=.058 values. Within the scope of criterion validity, Pearson Correlation analysis was applied to evaluate the relationship of the scale with the“Parental Child Containing Function Scale”and it was observed that there were significant relationships between the sub-dimensions of both scales. Consistent results were also obtained in the test-retest application which measures the stability of the scale in different applications. In the light of all these data, it is revealed that the scale named“Parental Attitude Towards Child Aggression Scale”is a valid and reliable scale with good psychometric properties.