36-72 aylık çocuklara sahip ebeveynlerin çocuğuyla iletişiminin, çocukların saldırganlığa yönelimine etkisinin incelenmesi
36-72 month old parents ' communication with their child, the impact of children on aggression
- Tez No: 597538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ALABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Aile, İletişim, Saldırganlık, Child, Family, Communication, Aggression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmamda, 36-72 aylık çocuğa sahip ebeveynlerin çocuğuyla iletişiminin, çocukların saldırganlığa yönelim davranışlarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2016-2017 İstanbul ili Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel / resmi bir okul öncesi eğitim kurumuna devam eden, yaş aralığı 36-72 aylık olan 310 çocuğun ebeveynleri ve öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada sosyodemografik bilgileri almak için“Aile Bilgi Formu”, ebeveynin çocuğuyla iletişim düzeyini ölçmek için“Ebeveynin Çocuğuyla İletişimi Ölçeği”, çocukların saldırganlığa yönelim davranışlarını ölçmek için“36-72 Aylık Çocuklara Yönelik Saldırganlık Yönelim Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde; Bağımsız Gruplar T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyonu ve Çoklu Regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; çocuğun cinsiyeti, okula devam etme süresi, ailedik çocuk sayısı, çocuk sırası, anne yaşı, baba yaşı ve anne öğrenim durumu bağımsız değişkenleri ile ebeveynin çocuğuyla iletişimi arasında anlamlı farklılaşma vardır. Ebeveynin Çocuğuyla İletişimi Ölçeği ile 36-72 Aylık Çocuklara Yönelik Saldırganlık Yönelim Ölçeği arasında bazı ilişkilere rastlanmıştır. Araştırma sonucunda; ebeveynlerin çocuklarıyla iletişiminin, çocukların saldırganlığa yönelimine etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of communication with the child of parents having a 36-72 month old child on the behavior of children in the direction of aggression. The parents and teachers of 310 children whose age range is 36-72 months and who continue to be a private / public preschool education institution affiliated to the Ministry of National Education of Istanbul province 2016-2017 were established. Relationship research method was used. In the study,“Family information form”was used to obtain sociodemographic information,“parent's communication with child”to die,“parents 'communication with child”to die,“ children's aggression tendency behavior to die ”to 36-72 month-old violence directed against children" was used. Given analysis; Independent groups t-test, one-way variance analysis (Anova), Pearson correlation and multiple regression analysis were used. According to the research findings, there is a significant difference between the child's gender, attendance time, number of parents, number of children in the family, number of children in the family, age of Mother, age of father and mother education status changes and communication with the parent's child. There have been some relationships between the way parents communicate with their child and the tendency scale of aggression against 36-72-month-old children. As a result of the search, it was determined that the communication of parents with their children had an impact on the child's orientation towards aggression.