Çocukların oyun davranışları ve duygu ifade becerileri ile ebeveynlerin saldırgan davranışlara yönelik tutumlarının incelenmesi
An investigation of the relationship between children's play behaviors, emotional expression skills, and parents' attitudes toward children'saggressive behaviors
- Tez No: 1014187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn stili, Oyun davranışı, Çocuk gelişimi, Çocuk oyunları, Çocuk psikolojisi, Çocuk yetiştirme, Parental style, Play behaviour, Child development, Children's games, Child psychology, Child rearing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukların oyun davranışları ve duygu ifade etme becerileri ile ebeveynlerin çocuklarının saldırgan davranışlarına yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Mersin ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarına 2024–2025 eğitim-öğretim yılında devam eden 4–6 yaş aralığındaki 370 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmaya dâhil edilen okul öncesi kurumlar, Mersin ilinde bulunan kurumlar arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırma verileri;“Demografik Bilgi Formu”,“Çocuk Saldırganlığına Yönelik Anne Baba Tutum Ölçeği”,“36-71 Aylık Çocuklar İçin Oyun Davranış Ölçeği”,“Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği-Anne Formu”ile toplanmıştır. Veriler bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, 4–6 yaş arası çocukların oyun davranışları, duygu ifade etme becerileri ve saldırgan davranışlarının, çocuğun yaşı, cinsiyeti, ailedeki çocuk sayısı, anne ve baba yaşı, anne ve baba öğrenim durumu ile algılanan gelir düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Benzer şekilde, ebeveyn tutumlarının bazı alt boyutları ile çocukların duygu ifade etme becerileri ve oyun davranışlarının alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırma sonucunda, çocukların oyun davranışları, duygu ifade etme becerileri ve saldırgan davranışları arasında çok yönlü ilişkiler bulunduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, ebeveyn tutumlarının çocukların oyun davranışları ve duygu ifade etme becerilerinin anlamlı yordayıcıları olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between children's play behaviors and emotional expression skills and parents' attitudes toward their children's aggressive behaviors. In the study, the comparative correlational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The sample of the study consisted of 370 children between the ages of 4 and 6 who attended preschool education institutions affiliated with the Ministry of National Education in Mersin province during the 2024–2025 academic year. The preschool institutions included in the study were selected through simple random sampling among the institutions located in Mersin province. The research data were collected using the“Demographic Information Form,”“Parental Attitude Scale Toward Child Aggression,”“Play Behavior Scale for Children Aged 36–71 Months,”and“Child Emotion Expression Scale–Mother Form.”The data were analyzed using independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and multiple linear regression analysis. According to the findings of the study, it was determined that the play behaviors, emotional expression skills, and aggressive behaviors of children aged 4–6 differed significantly according to the child's age, gender, number of children in the family, mother's and father's age, mother's and father's educational status, and perceived income level. Similarly, significant relationships were found between some sub-dimensions of parental attitudes and the sub-dimensions of children's emotional expression skills and play behaviors. As a result of the study, it was determined that there are multidimensional relationships among children's play behaviors, emotional expression skills, and ix aggressive behaviors. In addition, parental attitudes were found to be significant predictors of children's play behaviors and emotional expression skills.