Avrupa'da Müslüman öğrenci olmak: Erasmus tecrübeleri
Being a Muslim student in Europe: Erasmus experiences
  1. Tez No: 755289
  2. Yazar: AYŞE BÜŞRA TÜZGEN ELHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Erasmus, Avrupa Tecrübesi, İslamofobi, Avrupa'da Müslümanlar, Avrupa'da Camiler, Erasmus, Europe Experience, Islamophobia, Muslims in Europe, Mosques in Europe
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, Erasmus kapsamında Avrupa ülkelerinde bulunan ve bu süreçte dini kimliklerini izhar eden bir sembolü üzerinde taşıyan başörtülü öğrencilerin Erasmus tecrübelerini araştırmaktır. Araştırma kapsamında İstanbul'daki farklı üniversite ve bölümlerden başörtülü öğrenciler ile derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Bu tezde, katılımcıların Avrupa ülkelerindeki Erasmus deneyimlerini Müslümanlara yönelik tutumlar açısından nasıl değerlendirdikleri, farklı Avrupa ülkelerinde ve farklı sosyal gruplar arasında Müslümanlara yönelik tutumların değişim gösterip göstermediği incelenmiştir. Ayrıca nüfusun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu bir ülkeden gelen Müslüman öğrencilerin Avrupa'daki Müslüman topluluklar ve Avrupalı Müslümanların dini hayatı hakkındaki gözlemlerini de mercek altına alınmıştır. Bu tezin argümanları öteki kültür ile direkt etkileşimin önyargıyı azaltan güçlü bir faktör olduğu ve çok kültürlü toplumlarda yabancılara ve göçmenlere yönelik tutumların nispeten homojen sosyolojik yapıya sahip toplumlara göre daha ılımlı olduğudur. Buna ek olarak, Avrupa toplumlarının eğitimli ve dindar kesimleri, Müslümanlara karşı sıradan Avrupalılardan daha olumlu bir tutuma sahiptir. Ayrıca bu çalışma, Avrupa ülkelerinde azınlık konumunda olan Müslümanların dini pratiklerinin ve yapılanmalarının Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerdeki Müslümanlardan farklı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the Erasmus experiences of female students who wear headscarf, which is a symbol that reveals their religious identity in the course of their Erasmus term in European countries. I conducted in-depth interviews with female students from different universities and departments in Istanbul. In this thesis, I examine how the participants evaluate their Erasmus experiences in European countries in terms of attitudes toward Muslims, whether there are differences in attitudes toward Muslims among European countries, and whether there are differences in the attitudes of different social groups toward Muslims. I also examine the observation of Muslim students who comes from a Muslim majority country about Muslim communities in Europe and the Islamic life of European Muslims. This thesis argues that direct interaction with other cultures is a strong factor that reduces prejudice and that the attitudes toward foreigners and immigrants in multicultural societies is more moderate than in societies with a relatively homogeneous sociological structure. The educated and religious segments of European societies have more positive attitudes toward Muslims than lay Europeans as well. This thesis also shows that religious practice and organization of Muslims who live in European countries as a minority group are different from that of Muslim majority societies.