Türkiye ve İsviçre'nin Bern Kantonu coğrafya öğretim programlarının karşılaştırılması
Turkey and Switzerland Canton of Bern Comparison of the Geography curriculum
- Tez No: 755351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER ALADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Eğitimi, Eğitim Sistemi, Müfredat, Türkiye, Bern, İsviçre, Geography Education, Education System, Curriculum, Turkey, Bern, Switzerland
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Türkiye ve İsviçre Bern kantonunun Coğrafya Öğretim Programları dokümanlar analiz edilerek karşılaştırılmaya çalışılmıştır ve nitel bir çalışma olarak hazırlanmıştır. İnsanların içinde yer aldığı ve yaşadığı yakın çevreyi ve uzak çevreyi merak etmesi sonucunda coğrafya bilimi önem kazanmış, teknolojik gelişmelerinde artması ile küreselleşen dünya ile birlikte coğrafyanın önemi daha da artmıştır. Ülkelerin gelişmişlik seviyesi ile eğitim seviyesi arasında önemli bir bağlantı vardır. Coğrafya biliminin Türkiye'deki öğretimine bakıldığında ortaöğretim kademesinde öğretim programına girdiği görülmektedir. Gelişmiş ülkelere bakıldığında ise eğitim süreçleri içerisinde coğrafi bilgilerin tüm kademlerde yer aldığı görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye Coğrafya Öğretim Programı ile İsviçre Bern kantonu Coğrafya Öğretim Programı karşılaştırması yapılmıştır. Araştırmada her iki ülkenin coğrafya öğretim programı hedefler, içerik, öğrenme öğretme süreçler ve ölçme değerlendirme öğeleri bakımından karşılıklı olarak incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Türkiye Coğrafya Öğretim Programı'yla İsviçre Bern kantonu Coğrafya Öğretim Programı karşılaştırması yapılırken eğitim programlarının içerik analizlerinden yararlanılmıştır. Her iki ülkede de coğrafya dersinin veriliş amaçları ve metotları incelenmiştir. Öğretim programlarının değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. Türkiye'de uygulanan programda sarmal yaklaşım uygulanırken Türkiye'ye ait coğrafi konulara daha fazla yer verilmiştir. Bern kantonunda ise konular bir üst kademe ile bağlantılı değildir ve ülkenin coğrafi özelliklerine ait konulara az yer verilmiştir. Bunun yanında İsviçre Bern kantonunda arazi çalışmaları ve teknolojik gelişmelerle her geçen gün önemi daha fazla artan Coğrafi Bilgi Sistemlerine verilen önem daha fazladır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Geography curriculums of Turkey and Switzerland Bern Canton were tried to be compared by analysing the documents and was prepared as a qualitative study. Geography has gained importance as a result of people's curiosity about the close environment and the distant environment in which they live and with the increase in technological developments and the globalizing world, the importance of geography has increased even more. There is an important link between the level of development and education of the countries. When the geography curriculum in Turkey is examined, it is seen that it is included in the curriculum at the secondary education level. When we look at the developed countries, it is seen that geographical information takes place at all levels in the education processes. In this study, Turkey Geography Curriculum and Switzerland Bern Canton Geography Curriculum were compared. In the study, the geography curriculum of both countries was examined and evaluated mutually in terms of objectives, content, learning-teaching processes and measurement and evaluation elements. The content analysis of the education programs was used when comparing the Turkish Geography Curriculum with the Swiss Bern canton Geography Curriculum. In both countries, the teaching objectives and methods of the geography course were examined. It was detected that the curriculums vary. While applying the spiral approach in the program implemented in Turkey, geographical issues of Turkey are given more place. On the other hand in the canton of Bern, the subjects are not linked to a higher level and the geographical features of the country are given less attention. Besides, in the Bern canton of Switzerland, more importance is given to Geographic Information Systems whose importance is increasing day by day with field studies and technological developments.