Tourism facilities and country economies: A comparative study of Switzerland and Turkey
Turizm tesisleri ve ülke ekonomisi: İsviçre ve Türkiye'nin karşılaştırmalı bir çalışması
  1. Tez No: 821698
  2. Yazar: S. ABDUL BASET SAYED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVRA BEDRİYE BAKER ARAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm Tesisleri, Turizm Altyapısı, Turizm Çeşitleri, Turizm Sektöründe İstihdam, Döviz Kazancı, Turizmin Ekonomiye Katkısı, Tourism, Tourism Facilities, Tourism Infrastructure, Tourism Types, Employment in tourism industry, Foreign Exchange Earning, Tourism contribution in Economy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye ve İsviçre'nin her ikisi de gelişen bir turizme sahip ve bu da ekonomilerini önemli ölçüde artırıyor. Türkiye'deki çok çeşitli kültürel simge yapılar, tarihi yerler ve plaj turizmi yurt dışından oldukça fazla sayıda ziyaretçi çekerek ülkenin GSYİH'sına, döviz kârlarına ve iş imkanlarına önemli katkılarda bulunmaktadır. Hükümet bu sektörü aktif olarak teşvik ederek ekonomik çeşitliliği teşvik ediyor. İsviçre, özellikle sağlıklı yaşam seyahati, lüks deneyimler ve açık hava etkinliklerine ilgi duyan turistleri çekmek için nefes kesen doğal güzelliklerinden, çekici manzaralarından ve birinci sınıf altyapısından en iyi şekilde yararlanıyor. Turizm sektörü, GSYİH'si, döviz gelirleri, istihdam olanakları ve bölgesel kalkınması sayesinde İsviçre ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Her iki hükümet de ziyaretçilerin harika bir deneyim yaşamasını sağlamak amacıyla dil engeli, önemli turistik bölgelerdeki kalabalık ve mevsimsel kısıtlamalar gibi zorlukların üstesinden gelmek için turizm altyapısı ve hizmetlerine büyük harcamalar yaptı. Bu çalışmamızda turizmin Türkiye ve İsviçre'ye sağladığı olanaklar ve ekonomik katkıları konu alan 134 araştırma yayınının meta-analizini gerçekleştirdik. Araştırmamız sonucunda İsviçre ve Türkiye'nin turizm sektörünün ekonomik önemini gösteren başlıca örnekler olduğu sonucuna vardık. Bu ülkeler, yurt dışından turist çekmek, yerel ekonomileri desteklemek ve bölgesel kalkınmayı teşvik etmek için kendilerine özgü çekiciliklerini kullanıyorlar. Türkiye, tarihi yerleri, kültürel mekanları ve deniz kıyısı cazibe merkezleriyle turizm dünyasının önemli bir oyuncusudur. Lüks seyahatler, cesur geziler ve sağlıklı yaşam deneyimleriyle tanınan İsviçre, muhteşem manzarasından ve birinci sınıf turistik tesislerinden en iyi şekilde yararlanıyor. Her iki ülke de zorluklarla karşılaşsa da, kendi avantajlarını kullanarak bu zorlukları başarıyla aştılar. Dilsel engellere, siyasi huzursuzluklara ve ara sıra yaşanan dolandırıcılıklara rağmen, Türkiye'nin turizm sektörü güçlü altyapısı, deniz kıyısındaki konumları ve tarihi mekanları sayesinde önemli ölçüde büyüdü. ‎
Özet (Çeviri)
Turkey and Switzerland both have flourishing tourism, which significantly boosts their economies. The vast range of cultural landmarks, historical sites, and beach tourism in Turkey draw a sizable number of visitors from abroad, contributing significantly to the GDP, foreign exchange profits, and job prospects of the nation. The government actively promotes this industry, thus promoting economic diversification. Switzerland makes the most of its breathtaking natural beauty, attractive landscapes, and first-rate infrastructure to draw tourists, especially those drawn to wellness travel, upscale experiences, and outdoor pursuits. Through its GDP, foreign currency revenues, employment possibilities, and regional development, the tourist industry makes a substantial contribution to Switzerland's economy. Both the governments have made large expenditures in tourism infrastructure and services to overcome difficulties like language barriers, crowding in major tourist areas, and seasonal constraints, in order to ensure that visitors have a great experience. In this study, we conducted a meta-analysis of 134 research publications, focusing on the facilities and economic contributions of tourism to Turkey and Switzerland. As a result of our investigation, we came to the conclusion that Switzerland and Turkey are prime examples of the economic importance of the tourism industry. These countries use their distinctive attractions to draw tourists from abroad, bolstering local economies and encouraging regional development. Turkey is a significant player in the world of tourism thanks to its historical sites, cultural attractions, and seaside attractions. Switzerland, known for luxurious travel, daring expeditions, and wellness experiences, makes the most of its stunning scenery and first-rate tourist facilities. Although both nations encounter difficulties, they have successfully overcome them by utilizing their respective advantages. Despite linguistic obstacles, political unrest, and sporadic scams, Turkey's tourism industry has grown significantly thanks to its strong infrastructure, seaside locations, and historical attractions.