Entegre bir yeşil yönetim modeli: Ev tekstili üzerine bir araştırma
An integrated green management model: A research on home textile
- Tez No: 755388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP BATTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeşil Ekonomi, Döngüsel Ekonomi, Endüstriyel Simbiyoz, Ev Tekstil Sektörü, Sustainability, Green Economy, Circular Economy, Industrial Symbiosis, Home Textile Industry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Dünya daha çevreci ve sürdürülebilir bir üretime doğru ilerlemektedir. Tekstil sektöründe atık oluşumu üretimin kaçınılmaz faktörlerinden biridir. Tekstil endüstrisindeki hızlı moda döngüsü de yüksek düzeyde tüketime ve atık oluşumuna neden olmuştur. Geri dönüştürülmüş ipliklerden üretilen ev tekstil ürünlerinin tüketiciler tarafından kabulü kapalı döngü tedarik zincirinin başarısı ve döngüsel ekonominin hedeflerine ulaşması için son derece önemlidir. Plastik, polyester tekstil atıklarının geri dönüştürülmüş iplik üreten bir tesise gönderilmesi ile atıktan polyester iplik üretimi yapılarak geri dönüştürülmüş iplik elde edilir. Bu iplikler polyester dokuma yapan bir tekstil ünitesinde dokunmuş kumaş haline geldikten sonra tül, perde, stor, masa örtüsü gibi polyester bazlı ev tekstili ürünleri üretilebilir. Bu çalışmada, Kapalı Döngü Üretim Sistemi'nde endüstriyel simbiyozun temel felsefesi dikkate alınarak, her bir üretim atığı diğer bir üretim sürecinin hammaddesi olacak şekilde tasarlanmış ve plastik türevli atıkların geri dönüşümü ile polyester bazlı ev tekstili ürünü elde edilmesi için yeşil bir yönetim modeli oluşturularak tüketicilerin geri dönüştürülmüş iplikten üretilmiş; tül, perde, stor, masa örtüsü gibi ev tekstil ürünlerine yönelik tutum ve satın alma niyetleri incelenmiştir. Çalışmada, geri dönüştürülmüş ev tekstil ürünleri için tüketicilerin satın alma niyetini etkileyen kritik faktörlerin tespitine yönelik olarak Google/Docs kullanılarak 305 kişi ile çevrimiçi olarak gerçekleştirilen anket sonuçları SPSS programında betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Anket çalışmasında; risk algısı, kişisel faydalar, yeşil farkındalık, pazar stratejisi, tutum, öznel form, algılanan davranış kontrolünün hangilerinden satın alma niyetinin yoğunlukla etkilendiği, önceliklerinin ne olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bulgulara göre yeşil farkındalık ve pazar stratejisi tüketicilerin satın alma niyetini etkileyen en önemli kritik faktörler olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'de kapalı döngüde ev tekstili üretilirse satın alma eğiliminin yüksek olacağı bu nedenle; Tez çalışmasından elde edilen bulguların, tüketicileri geri dönüştürülmüş iplikten üretilen ev tekstil ürünlerini satın almaya çekmek için sanayicilere rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The world is moving towards a more environmentally friendly and sustainable production. Waste generation in the textile industry is one of the inevitable factors of production. The fast fashion cycle in the textile industry has also resulted in high consumption and waste generation. Consumer acceptance of home textile products made from recycled yarns is extremely important for the success of the closed-loop supply chain and achieving the goals of the circular economy. Recycled yarn is obtained by producing polyester yarn from waste by sending plastic and polyester textile wastes to a facility that produces recycled yarn. After these yarns become woven fabric in a textile unit that makes polyester weaving, polyester-based home textile products such as tulle, curtains, roller blinds and tablecloths can be produced. In this study, considering the basic philosophy of industrial symbiosis in the Closed Loop Production System, each production waste was designed to be the raw material of another production process, and a green management model was created to obtain polyester-based home textile products by recycling. Attitudes and purchase intentions of consumers towards home textile products such as tulle, curtains, blinds and tablecloths produced from recycled yarn were examined. In the study, the results of the online survey with 305 people using Google/Docs were analyzed and interpreted using descriptive statistical methods in the SPSS program in order to determine the critical factors affecting the purchase intention of consumers for recycled home textile products. In the survey study; It has been tried to determine which of the risk perception, personal benefits, green awareness, market strategy, attitude, subjective form, perceived behavioral control are most affected by purchase intention and what their priorities are. According to the findings, green awareness and market strategy were determined as the most important critical factors affecting consumers' purchase intention. As a result, if home textiles are produced in Turkey in a closed loop, the purchasing tendency will be high. It is thought that the findings obtained from the thesis study will guide industrialist to attract consumers to buy home textile products made from recycled yarn.