Kazakistan'da ekoturizm potansiyelinin değerlendirilmesi: Katon-Karagay Milli Parkı örneği
Assessment of ecotourism potential in Kazakhstan: The case of Katon-Karagay National Park
- Tez No: 982864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NASIR NARLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Alternatif turizm, Bölgesel turizm, Deneyimsel turizm, Doğa turizmi, Macera turizmi, Uluslararası turizm, Yeşil turizm, Çok ülkeli turizm, Ecotourism in Kazakhstan, Katon-Karagay National Park, Sustainable Tourism Model, Protected Area Management, Alternative tourism, Regional tourism, Experiential tourism, Nature tourism, Adventure tourism, International tourism, Green tourism, Multi-country tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez, Kazakistan'ın özellikle Katon-Karagay Milli Parkı özelinde sahip olduğu muazzam ekoturizm potansiyelini ve bu potansiyelin önündeki engelleri sistematik bir şekilde incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, öncelikle ekoturizm kavramını tarihsel ve kuramsal boyutlarıyla derinlemesine ele almış, doğa turizmi ve sürdürülebilir turizmden ayrılan yönlerini netleştirmiştir. Ardından, Kazakistan'ın genel turizm profilini ve politikalarını inceleyerek, ülkenin ekoturizme yönelik stratejik planlamadaki eksikliklerini ortaya koymuştur. Araştırmanın merkezinde yer alan Katon-Karagay Milli Parkı'nın coğrafi, ekolojik ve kültürel profilinin detaylı bir analizi yapılmış; parkın UNESCO Dünya Mirası statüsü, kar leoparı gibi nesli tükenmekte olan türlere ev sahipliği yapması ve otantik göçebe kültürü gibi güçlü yönlerinin yanı sıra, ciddi altyapı eksiklikleri, yetersiz yönetim kapasitesi ve yerel halkın sürece dahil olamaması gibi zayıf yönleri tespit edilmiştir. Yapılan SWOT analizi, bu içsel faktörleri dışsal fırsat ve tehditlerle (küresel ekoturizm talebinin artması, iklim değişikliği vb.) ilişkilendirerek kapsamlı bir durum değerlendirmesi sunmuştur. Elde edilen bulgular ışığında, çalışma dört temel ayağa oturan entegre bir ekoturizm gelişim modeli önermiştir: 1) Etkin bir ziyaretçi yönetim sistemi ve fonksiyonel zonlamayı içeren Yönetişim ve Planlama, 2) Sürdürülebilir eko-lodge'lar ve yumuşak ulaşım çözümlerini öngören Altyapı ve Hizmet Geliştirme, 3) Yerel kooperatiflerin kurulması ve zorunlu yerel rehberlik ile Yerel Katılım ve Ekonomik Faydanın Artırılması, 4) Niş pazarlara yönelik Hedefli Pazarlama ve Markalaşma. Bu model, yerel ve ulusal düzeydeki politika önerileri ile desteklenmiştir. Sonuç olarak, bu tez, Katon-Karagay Milli Parkı'nın mevcut durumunun gerçek bir ekoturizm destinasyonu olma kriterlerini karşılamadığını, ancak önerilen bütünleşik model ve kararlı politika desteği ile bu hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, potansiyel ile gerçeklik arasındaki boşluğu bilimsel bir temelde belgelemiş ve bu boşluğun nasıl kapatılabileceğine dair somut ve kuramsal açıdan desteklenmiş bir rehber sunmasıyla önemli bir katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis systematically examines the immense ecotourism potential of Kazakhstan, with a specific focus on the Katon-Karagay National Park, and the barriers hindering this potential. The study first delves into the concept of ecotourism, exploring its historical and theoretical dimensions and clarifying its distinctions from nature tourism and sustainable tourism. Subsequently, it analyzes Kazakhstan's general tourism profile and policies, identifying strategic planning gaps concerning ecotourism. Central to the research is a detailed analysis of the geographical, ecological, and cultural profile of Katon-Karagay National Park. The study identifies the park's strengths, such as its UNESCO World Heritage status, its role as a habitat for endangered species like the snow leopard, and its authentic nomadic culture. Simultaneously, it pinpoints key weaknesses, including significant infrastructure deficits, inadequate management capacity, and insufficient local community involvement. A comprehensive SWOT analysis relates these internal factors to external opportunities and threats (e.g., the rising global demand for ecotourism, climate change), providing a holistic situational assessment. Based on the findings, the study proposes an integrated ecotourism development model built on four core pillars: 1) Governance and Planning, which includes an effective visitor management system and functional zonation; 2) Infrastructure and Service Development, which advocates for sustainable eco-lodges and soft-mobility solutions; 3) Enhancing Local Participation and Economic Benefit, achieved through the establishment of local cooperatives and mandatory local guiding; and 4) Targeted Marketing and Branding for niche markets. This model is supported by a set of policy recommendations at both local and national levels. In conclusion, this thesis reveals that the current state of Katon-Karagay National Park does not meet the criteria of a true ecotourism destination. However, it demonstrates that this goal is attainable with the proposed integrated model and determined policy support. The study makes a significant contribution by scientifically documenting the gap between potential and reality, offering a concrete and theoretically-grounded guide on how to bridge this gap.