Kur'ân-ı Kerîm'e göre vahy-i gayr-i metlûv
According to the Qur'an the revelation is not metlûv
- Tez No: 755410
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Revelation, Hadith, Prophet, Sunnah
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kadîm bir mesele olup ve hâlâ tartışılan, hakkında muhtelif fikirler beyân edilen, ilim camiâsının da gündemini meşgul eden vahy-i gayr-i metlûv meselesini, Kur'ân ve tefsîr merkezli anlamaya çalışmak önceliklidir. Zira vahiy mahsûlü olan Kur'ân'da, bu meseleye dair delâletinin ve işâretinin varlığı, konunun daha iyi anlaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır. İslâmın ilk dönemlerinde, metlûv olan kitap terkibi malum olup kullanılmaktaydı. Kur'ân-ı Kerîm bizzat bunu desteklemektedir. Gayr-i metlûv vahiy terkibi ise, ıstılâhî bir terkip olarak isti'mâlı söz konusu olmazsa da, mefhum olarak bilindiği bir gerçektir. Tarihî süreç içerisinde, gayr-i metlûv vahiy diye isimlendirilen ve Kur'ân için de beyân vazifesini gören Sünnet'i reddeden akımlar olmuştur. İlk başlarda râvi noktasında gerçekleşen reddetme yaklaşımı, daha sonraki süreçlerde topyekün inkâr etme merhalesine dönüşmüştür. Reddetme eğiliminin en önemli sebebi; siyasî, içtimâî vb. âmillerden kaynaklandığını söylemek mümkündür. Bu çalışmamızda, Tarihî süreçte metlûv ve gayr-i metlûv vahiy kavramlarının kullanımını, bir kısmı vahiy mahsûlü olan Sünnet'in tarihî inkârını ve Kur'ân'ın gayr-i metlûv vahye olan delâletini peygamberlere yapılan i'lâmlar üzerinden hareketle çalıştık. Kezâ Kur'ân'ın, varlığını desteklediği gayr-i metlûv vahyin vazifesi ve günümüze kadar muhafaza edilme aşamalarını işledik. Anahtar Kelime: Hadis, Peygamber, Sünnet, Vahiy
Özet (Çeviri)
It is indispensable to understand the subject of wahy ghair al matlu (unrecited revelation), which as an ancient issue is still a matter of discussion among discussed İs-lamic scholars and widely occupies their agenda, based on Qur'an and tefsir. Because, in the Qur'an, which is a product of revelation, existence of signs and marks about wahy ghair al matlu will make a great contribution to its comprehension. In the early peridos of Islam, recited composition of Qur'an was knovn and used. Qur'an itself supports this. Unrecited revelation was knovn as a concept even tho-ugh it wasn't used as technical term. In the historical process, there have been move-ments rejecting the Sunnah, that is called unrecited revelation and serves as a declaration for the Qur'an. The rejection movement, at fırst centered around the narrator, yet later it has evolved into total denial of Sunnah. The most importantreason fort the tendency to reject can be attributed to political, social and etc factors. In this study, I have elaborated on the use of the concepts of revelation and un-fulfilled revelation in the historical process, the historical denial process of the Sunnah, some of which are the product of revelation, and the signs of unrecited revelation in the Qur'an, based on the revelations to the prophets. Likevise, I have studied the duty of the unfulfilled revelation, the existence of which Qur'an supports, and its preservation processes until today.