The impact of health expenditure on health outcomes: Evidence from OECD countries
Sağlık harcamalarının sağlık çıktıları üzerindeki etkisi: OECD ülkelerinden kanıtlar
- Tez No: 755424
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİYE YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İki yönlü sabit etki, OECD ülkeleri, panel veri, sağlık çıktısı, sağlık harcaması, yaşam beklentisi, Health expenditure, health outcome, life expectancy, OECD countries, panel data, two-way fixed effect
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Sağlık harcamaları dünya genelinde, özellikle gelişmiş ülkelerde istikrarlı bir şekilde artmaktadır. Sağlık harcamalarını artırmanın temel amacı sağlık sonuçlarını iyileştirmek olduğundan, bu durum hükümetlerin ve politika yapıcıların sağlık harcamaları ile sağlık sonuçları arasındaki ilişkiyi araştırmaya olan ilgisini artırmıştır. Araştırma sonuçlarının politika yapıcılara ve hükümetlere, insanların sağlık sonuçlarını iyileştirecek politikaları keşfetme ve tasarlama konusunda yardımcı olacağı düşünülmektedir Sağlık harcamalarının sağlık çıktıları üzerindeki etkisini belirlemek, sağlık çıktıları çok sayıda faktörden etkilenmesi nedeni ile ampirik olarak zordur. Bu kısıtla çalışma, kişi başına düşen cari sağlık harcamalarının, kişi başına düşen devlet ve zorunlu sağlık sigortası planlarının ve kişi başına cepten yapılan ödemelerin doğumda beklenen yaşam süresi üzerindeki incelemek amacı ile yürütülmüştür. Bu kapsamda literatüre katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Ayrıca, sağlık harcamaları ve sağlık sonuçları arasındaki ilişki kesin olarak belirlenememesi nedeni ile, bu çalışma OECD ülkelerinden alınan panel veriler kullanarak devam eden tartışmalara yeni bakış açısı katacağı düşünülmektedir. 37 OECD ülkesinde sağlık harcamalarının doğumda beklenen yaşam süresi üzerindeki etkisini tahmin etmek için (TWFE) panel analizi kullanılmıştır. TWFE modeli hem gözlemlenmeyen birime özgü hem de zamana özgü karıştırıcıları hesaba katmaya yardımcı olur. TWFE tahmincisi, kontrol değişkenlerini artırarak yayılma etkilerine izin verecek şekilde değiştirilebilir (Wooldridge, 2021). Aynı zamanda 2FE, standart trend varsayımının belirli ihlallerini hesaba katarken, aynı kontrol etkileri setini tahmin etmeyi mümkün kılacak şekilde heterojen eğilimleri hesaba katabilir. Veriler, 2009-2018 dönemi için OECD Sağlık İstatistikleri 2021 veri tabanından alınmıştır. Kişi başına cari sağlık harcaması, kişi başına hükümet ve zorunlu sağlık sigortası planları ve kişi başına cepten yapılan ödemeleri birincil bağımsız değişken olarak kullanılırken, 1000 nüfus başına doktor yoğunluğu, hava kirliliğine (PM2.5) maruz kalma, alkol tüketimi ve kişi başına GSYİH kontrol bağımsız değişkenleri olarak kullanılmıştır. Spesifikasyonda yalnızca ülkeye bağlı etkilerle birlikte, kişi başına hükümet ve zorunlu sağlık sigortası planları, kişi başına cari sağlık harcaması ve kişi başına cepten yapılan ödemeler, doğumda beklenen yaşam süresi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, zamana bağlı etkileri ve kontrol değişkenleri ile analize dahil edildiğinde sağlık harcamalarının yaşam beklentisi üzerinde önemli bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Bu bulgu, OECD ülkelerindeki yaşam beklentisi için zaman eğilimlerinin ve diğer değişkenlerin daha önemli olduğu söylenebilir. Sonuç olarak; kişi başına düşen GSYİH ve alkol tüketimi gibi diğer faktörlerin yaşam beklentisi üzerinde daha güçlü etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, kişi başına düşen GSYİH'nın artırılması, alkol tüketiminin azaltılması gibi faktörlere yönelik politikalar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Health expenditure is steadily increasing worldwide, particularly in the developed world. This has piqued the interest of governments and policymakers in investigating the relationship between health expenditures and health outcomes since the primary objective of increasing health expenditures is to improve health outcomes. This line of research is of great importance because it helps policymakers and governments explore and design policies to improve the health outcomes of people. However, identifying the impact of health expenditures on health outcomes is empirically challenging because health outcomes are affected by numerous other factors. As a result, findings on the relationship between health expenditures and health outcomes have been mixed. This study adds to this line of research by examining the individual effects of current health expenditure per capita, government and compulsory health insurance schemes per capita, and out-of-pocket payments per capita on life expectancy at birth. Furthermore, since the relationship between healthcare expenditures and health outcomes is inconclusive, this study would add new perspectives to the ongoing debate using panel data from OECD countries. Two-way fixed effects (TWFE) panel analysis is used to estimate the impact of health expenditures on life expectancy at birth in 37 OECD countries. The TWFE model helps account for both unobserved unit-specific and time-specific confounders. Furthermore, the TWFE estimator can be modified to allow for spillover effects by increasing the treatment variables (Wooldridge, 2021). Similarly, the estimator of TWFE may be adjusted to account for heterogeneous trends, making it possible to estimate the same treatment effects while accounting for certain breaches of the standard trend assumption. The data is from the OECD Health Statistics 2021 for the period 2009 to 2018. Current health expenditure per capita, government and compulsory health insurance schemes per capita, and out-of-pocket payments per capita are empoyed as the primary independent variables. In addition, the study controlled for confounding factors that can directly affect life expectancy. This includes physician density per 1000 population, air pollution (PM2.5) exposure, alcohol consumption, and GDP per capita. With only country-fixed effects in the specification, government and compulsory health insurance schemes per capita, current health expenditure per capita, and out-of-pocket payments per capita have a statistically significant positive effect on life expectancy at birth. However, there is no robust, significant effect of these health expenditures on life expectancy once time-fixed effects and other confounding variables are controlled for. This implies that time trends and other variables are more significant for life expectancy in OECD countries. These findings have important policy implications because they may influence governments' and policymakers' health expenditure decisions. The findings reveal that other factors, namely GDP per capita and alcohol consumption, have stronger effects on life expectancy. Therefore, policies should be directed at such factors as increasing GDP per capita and reducing alcohol consumption.