Süpervizyon eşlikli psikolojik danışma uygulamasının psikolojik belirtilere ve duygu durumlarına etkisi
The effect of supervised psychological counseling practicum on psychological symptoms and affects
  1. Tez No: 755423
  2. Yazar: SELİN MERVE YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KARAIRMAK TEKDURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: psikolojik danışman eğitimi, süpervizyon, psikolojik belirtiler, olumlu ve olumsuz duygu durumu, üniversite öğrencileri, counselor training, supervision, psychological symptoms, postive and negative affect, university students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Psikolojik danışman eğitiminde uygulama dersleri psikolojik danışman adaylarının psikolojik danışma deneyimi edindikleri ve mesleki kimlikle tanıştıkları önemli yaşantısal öğrenmelerdir. Bireyle Psikolojik Danışma Uygulaması (BPDU) kapsamında süpervizyon eşliğinde verilen psikolojik danışma hizmetinin gerçek danışanlarla yürütülmesi önerilmektedir. Psikolojik danışman adaylarının mesleki bilgi ve beceri kazanmalarının yanı sıra hizmet verilen danışan grubunun iyi oluşu da sunulan hizmetten doğrudan etkilenmektedir. Bu çalışma PDR lisans düzeyinde BPDU kapsamında psikolojik danışman adayları tarafından sunulan psikolojik yardım hizmetinin danışanların iyi oluşu üzerindeki etkisini ve gösterdikleri psikolojik belirtileri ve duygu durumlarını anlamak üzere planlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmada dört araştırma sorusuna yanıt aranmıştır. İlk olarak, Bahçeşehir Üniversitesi'nde süpervizyon eşlikli psikolojik danışma hizmetine başvuran bireylerin yardıma ihtiyaç duyma alanlarını araştırılmıştır. İkinci adımda, bu hizmete başvuran bireylerin en sık yaşadıkları psikolojik belirtiler ve en yoğun yaşadıkları duygu durumları incelenmiştir. Üçüncü olarak, bu hizmete başvuran bireylerin psikolojik belirti ve duygu durumları psikolojik yardım geçmişleri dikkate alınarak incelenmiştir. Son olarak, süpervizyon eşliğinde sunulan“Biri Beni Anlasa”isimli psikolojik yardım hizmetini alan danışanların psikolojik belirtileri (kaygı, depresyon, somatizasyon, olumsuz benlik, hostilite) ve duygu durumları gözetilerek hizmet öncesi ve sonrası gösterdikleri değişim incelenmiştir. Araştırmanın ilk üç araştırma sorusu için çalışma grubunu, süpervizyon eşlikli psikolojik danışma hizmetine başvuran 237 kişi oluşturmaktadır. Süpervizyon eşlikli psikolojik danışma hizmetinin psikolojik belirti ve duygu durumlarına etkisine ilişkin son sorunun çalışma grubu ise hizmete başvurmuş ve en az sekiz oturum psikolojik danışma yardımı almış 63 kişiden oluşmaktadır. Çalışmada Demografik Bilgi Formu, Belirti Tarama Formu, Kısa Semptom Envanteri (KSE) ile Pozitif ve Negatif Duygu Durum Ölçeği (PANAS) veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Nitel bulgulara göre, süpervizyon eşlikli psikolojik danışma hizmetine başvuran bireylerin yardıma ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlar duygu odaklı sorunlar, ilişki odaklı sorunlar ve biliş odaklı sorunlar olarak bulunmuştur. Psikolojik yardım arayan bireylerin en sık gösterdikleri psikolojik belirtiler ise duygusal iniş-çıkışlar, keyif almamak ve umutsuzluk olarak görülmüştür. Kısa Semptom Envanteri kullanılarak yardım arayan bireylerin rahatsızlık düzeyi ciddiyeti indeksi (RCI) orta düzeye yakın, belirti toplam indeksi (BTI) orta düzeyin üstünde ve semptom rahatsızlık indeksi (STI) orta düzeyde bulunmuştur. Psikolojik yardım arayışında olan grubun en yoğun yaşadığı olumsuz duygu durumları sıkıntı, mutsuzluk, asabiyet olarak sıralanmıştır. Ayrıca psikolojik rahatsızlık geçmişi olan bireylerin somatizasyon, olumsuz benlik ve rahatsızlık ciddiyeti indeksi puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Son olarak en az sekiz oturum psikolojik danışma yardımı almış bireylerin psikolojik belirtileri (kaygı, depresyon, somatizasyon, olumsuz benlik, hostilite) ve olumsuz duygu durumlarının sekiz oturum sonunda anlamlı derecede azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Practicum courses in counselor education are important experiential learnings in which counselor candidates gain counseling experience and meet their professional identity. Within the scope of Individual Counseling Practice (ICP), it is recommended that the psychological counseling service provided with supervision be carried out with real clients. In addition to the professional knowledge and skills of the counselor candidates, the well-being of the client group served is also directly affected by the service provided. This study was planned to understand the effect of psychological help service provided by psychological counselor candidates within the scope of ICP at the undergraduate level of PCG on the well-being of the clients and their psychological symptoms and moods. In this direction, answers to four research questions were sought in the study. Firstly, the areas of need for the help of individuals who applied to psychological counseling with supervision at Bahçeşehir University were investigated. In the second step, the most frequently experienced psychological symptoms and most intense affects of individuals applying for this service were examined. Thirdly, the psychological symptoms and affects of the individuals who applied to this service were examined by considering their psychological help history. Finally, the changes in the psychological symptoms (anxiety, depression, somatization, negative self-concept, hostility) and affects of the clients who received the psychological help service called“ If You Need Someone to Understand You”, which was offered under supervision, were examined before and after the service. The study group for the first three research questions of the study consists of 237 people who applied to the psychological counseling service with supervision. The study group of the last question regarding the effect of psychological counseling with supervision on psychological symptoms and affects consisted of 63 people who applied to the service and received at least eight sessions of psychological counseling. Demographic Information Form, Symptom Check List, Brief Symptom Inventory (BSI), and Positive and Negative Affect Scale (PANAS) were used as data collection tools in the study. According to the qualitative findings, the priority areas that individuals who applied to the supervised counseling service needed help were found to be emotion-focused problems, relationship-oriented problems, and cognition-oriented problems. The most common psychological symptoms of individuals seeking psychological help were emotional ups and downs, lack of pleasure. and hopelessness. Using the Brief Symptom Inventory, individuals seeking help had a moderate General Severity Index (GSI), a above moderate Positive Symptom Total (PST), and a moderate Positive Symptom Index (PSDI). The most intense negative affects of the group seeking psychological help were listed as distress, upset, anger. In addition, individuals with a history of psychological disorders were found to have higher somatization, negative self, and General Severity Index (GSI) scores. Finally, it was concluded that the psychological symptoms (anxiety, depression, somatization, negative self-concept, hostility) and negative affects of individuals who received at least eight sessions of psychological counseling assistance decreased significantly at the end of eight sessions.