Ahmed Feyzi Çorûmî'nin Feyzü'l-Vâhib fî Necâti Ebî Tâlib başlıklı risâlesi: Değerlendirme ve neşir
Ahmed Feyzi Çorûmî's risâlah entitled 'Feyzü'l-Vâhib fî Necâti Ebî Tâlib': Text and evaluation
  1. Tez No: 755433
  2. Yazar: ABDULSAMET CİĞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Feyzü'l-Vâhib, Ahmed Feyzî Çorûmî, Ebû Tâlib, Ehl-i Sünnet, Şîa, İman, Fayḍ al-Vâhib, Ahmed Feyzî Çorûmî, Abû Tâlib, Shia, Ahl al-Sunnah, Faith
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
İslâm tarihindeki önemli figürlerden Ebû Tâlib'in Müslüman olduğunu açıkça ikrar etmemiş olması, müşrik olarak vefat edip etmediği konusunda ihtilafa neden olmuştur. Ehl-i Sünnet âlimlerinin çoğunluğu onun müşrik olarak vefat ettiğini düşünürken, Şiîler ve bazı Ehl-i Sünnet âlimleri Müslüman olarak vefat ettiğini iddia etmiştir. 13/19. asır Osmanlı âlimi Ahmed Feyzî Çorûmî (1253/1839-1327/1909) Feyzü'l-Vâhib fî Necâti Ebî Tâlib adlı bir eser kaleme alarak Ebû Tâlib'in imanı hakkında Ehl-i Sünnet çevrelerindeki yaygın kanaate karşı çıkmıştır. Bir yandan Şia'ya reddiye olarak eserler kaleme alan Ahmed Feyzî'nin öte yandan Ebû Tâlib'in imanını savunduğu bu eser tartışmanın tarihsel seyri açısından oldukça dikkat çekici bir yerde durmaktadır. Bu çalışma Feyzü'l-Vâhib'in transkripsiyonlu metnini ve Ebû Tâlib'in imanıyla ilgili tartışmalar bağlamında bir değerlendirmesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
The fact that Abû Tâlib, one of the important figures in the Islamic history, did not profess his faith publicly caused a controversy as to whether he died as a polytheist. While the majority of Ahl as-Sunnah scholars thought that he died as a polytheist, Shia and some Ahl al-Sunnah scholars claimed that he died as a Muslim. The Ottoman scholar Ahmed Feyzî Çorûmî (1253/1839-1327/1909) opposed the widespread opinion among the Ahl al-Sunnah about Abû Tâlib's faith by writing a book titled Fayḍ al-Vâhib fî Najâti Abî Ṭâlib. This work, in which Ahmed Feyzî, who wrote works as a refutation of Shia on the one hand, and defends Abû Tâlib's faith on the other, stands in a very remarkable place in terms of the historical course of the discussion. This study includes Fayḍ al-Vâhib's transcription text and its evaluation in the context of discussions about Abû Tâlib's faith.