Kadın ve sosyal dışlanma: Adana'daki Suriyeli Dom kadınlar
Women and social exclusion: Syrian Dom women in Adana
  1. Tez No: 755543
  2. Yazar: DUYGU YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Sosyal Dışlanma, Dom Kadınlar, Göç, Gender, Social Exclusion, Dom Women, Migration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sosyal Dışlanma kavramı, bir kişinin, toplumun, cinsiyetin, etnik grubun çeşitli nedenlerle ayrımcılığa maruz kalmaları durumu olarak tanımlanabilir. Dünya üzerinde çeşitli nedenlerden dolayı artmaya başlayan göç hareketleri sonucu artan göçmen nüfusu ile birlikte sosyal dışlanmanın görünürlüğü de artmıştır. 2011 yılında Suriye Arap Cumhuriyeti'nde meydana gelen sosyopolitik olaylar sonucunda milyonlarca kişi farklı ülkelere göç etmek zorunda kalmıştır. Bu çalışmanın savaş sonrası zorla yerinden edilen Suriyeli Dom kadınların Türkiye'de yaşadıkları dışlanma deneyimlerini toplumsal cinsiyet, etnik köken ve mültecilik perspektifinden ele almak amacıyla yazılmıştır. Suriye savaşı sonrası Türkiye'ye gelmiş ve Adana'da yaşayan Dom kadınlar ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilerek araştırma tamamlanmıştır. Görüşmeler sonucu kadınların kendi toplulukları içerisinde yerleşmiş toplumsal cinsiyet rolleri sonucu yaşadıkları ayrımcılığın savaş sonrası farklılıklar gösterse de devam ettiği görülmüştür. Elde edilen bulgular arasında menşei ülkelerinde yaşadıkları dışlanmanın benzerini göç ettikleri ülkede de yaşadıkları görülmüştür. Bunun sonucu farklı etnik kökenden kişilerle iletişimin sınırlı tutulması, zorunda kalmadıkça kamusal alana dahil olmadıkları, geleneklerini ait oldukları topluluk dışında gizledikleri görülmüştür. Göçün geleneksel yaşam tarzlarına etkisi de elde edilen veriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
The concept of Social Exclusion can be defined as the situation in which a person, society, gender, ethnic group is exposed to discrimination for various reasons. With the increasing immigrant population, the visibility of social exclusion has also increased as a result of the migration movements that started to increase due to various reasons across the world. In consequence of the socio-political events that took place in the Syrian Arab Republic in 2011, millions of people obliged to migrate to different countries. The purpose of this study is to address the exclusion experiences of Syrian Dom women who were forcibly displaced after the war in Turkey from the perspective of gender, ethnicity and refugee. The research was completed by conducting in-depth interviews with Dom women who came to Turkey after the Syrian war and lived in Adana. Among the findings obtained, the exclusion they experienced in their country of origin was also experienced in the country they migrated to. Dom women protect themselves from this exclusion in a similar way. As a result of this, it has been seen that communication with people from different ethnic origins is limited, they are not included in the public sphere unless they have to, and they hide their traditions outside the community they belong to. The effect of migration on traditional lifestyles is also among the findings obtained.