Kurum bakımından reşit olarak ayrılan bireylerin adil dünya inancı ve sosyal karşılaştırma düzeylerinin öznel iyi oluşları üzerindeki etkisi
The impact of the belief in a just world and social comparison levels of the individuals, who have left the institutional care when they reached the lawful age, on their subjective well-being
  1. Tez No: 755544
  2. Yazar: MERVE BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİLE ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychology, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Adil Dünya İnancı, Korunmaya İhtiyacı Olan Çocuk, Kurum Bakımı, Öznel İyi Oluş, Sosyal Karşılaştırma, Belief in a just world, Children in Need of Protection, Institutional Care, Social Comparison, Subjective Well-being
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Araştırma korunmaya ihtiyacı olan çocuk statüsünde kurum bakımı hizmetinden faydalanan ve reşit olarak kurum bakımından ayrılan bireylerin, adil dünya inancı ve sosyal karşılaştırma düzeylerinin öznel iyi oluşları üzerindeki yordayıcı etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma kurum bakımından reşit olarak ayrılan 18-47 yaş aralığında 19'u erkek 103'ü kadın olmak üzere toplam 132 kişinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Çalışmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Kişisel ve Genel Adil Dünya İnancı Ölçeği, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği ve Öznel İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizleri SPSS 22 paket program ile gerçekleştirilmiş olup, Bağımsız Örneklemlerde Ortalamaların Farkı Testi (T-Test), Mann Whitney U Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda kurum bakımından reşit olarak ayrılan bireylerde adil dünya inancı, sosyal karşılaştırma ve öznel iyi oluş düzeyleri arasında pozitif yönde yüksek bir korelasyonun olduğu bulgulanmıştır. Kurum bakımında kalma sürelerinin, kişisel adil dünya inancının ve sosyal karşılaştırmanın öznel iyi oluşu anlamlı derecede yordadığı bulgulanmıştır. Sonuç: Kurum bakımından reşit olarak ayrılan bireylerin kurumda kalma süreleri arttıkça öznel iyi oluş düzeylerinin belirgin bir şekilde artış gösterdiği görülmüştür. Kurum bakımı deneyimi olan bireylerin sosyal karşılaştırma düzeyleri arttıkça ve kişisel adil dünya inançları arttıkça öznel iyi oluşlarının da yükseldiği sonucuna varılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, kurum bakımı hizmeti alan çocukların adalet duygularının ve kendilerine yönelik öznel değerlendirmelerin farkında olunarak sunulan psikoterapi hizmetlerinin ve psikoeğitimlerin geliştirilmesinin gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The research has been performed to review the impact of the belief in a just world and social comparison levels of the individuals, who benefit from the institutional care in the status of children in need of protection and have left the institutional care when they reached the lawful age, on their subjective well-beings. Materials and Methods: The research was participated by 132 people between the ages of 18 and 47 in total, 19 of whom are male and 103 of whom are female and who have left the institutional care when they reached the lawful age. In the study, Personal Information Form, Personal and General Belief In a Just World Scale, Social Comparison Scale, Subjective Well-Being Scale have been used as the data collection means. The analyses of the data achieved in the research have been performed with SPSS 22 package programme and The Test of Mean Difference in The Independent Samples (T-Test), Mann Whitney U Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation and Multilinear Regression Analysis have been used. Findings: In consequence of the research, it has been found that there is a high correlation between the belief in a just world, social comparison and subjective well-being levels of the individuals, who have left the institutional care when they reached the lawful age in a positive way. It has been also found that the length of stay in institutional care, the belief in a just world and social comparison predict the subjective well-being significantly. Result: It has been found that subjective well-being levels increase distinctively as the length of stay of the individuals, who have left the institutional care when they reached the lawful age, increases. It has concluded that subjective well-being levels also increase as social comparison levels and personal belief in a just world of the individuals, who had an institutional care experience, increase. The data that have been achieved in the research, show that psychotherapy services and psycho trainings should be improved by being aware of the justice senses and subjective evaluations of the children, who received institutional care service, aimed at themselves.