Türkiye'de yaşam boyu öğrenme ile ilgili yayınların sistematik literatür taraması
Systematic literature review of publications on lifelong learning in Türkiye
  1. Tez No: 755577
  2. Yazar: SEHER SEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSEDDİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik Analizi, Sistematik Literatür Taraması, Yaşam Boyu Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenme, Content Analysis, Lifelong Education, Lifelong Learning, Systematic Literature Review
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Teknolojik gelişmeler arttıkça bireylerin sosyal hayata ayak uydurabilmeleri için sürekli öğrenme içinde olmaları zorunlu hale gelmiştir. Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için bireylerin yaşam boyu öğrenmeyi sürdürmeleri gerekmektedir. Literatür sonuçlarına göre dünyada ve Türkiye'de yaşam boyu öğrenme ile ilgili çalışmaların sayısı oldukça yüksektir. 2000'li yıllardan sonra Türkiye'de yaşam boyu öğrenmenin önemi daha çok anlaşılmıştır. Yaşam boyu öğrenmenin önemi nedeniyle Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü kurulmuş ve faaliyetlerine devam etmektedir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de yaşam boyu öğrenme ile ilgili lisansüstü tezleri ve ulusal akademik dergi platformu Dergipark'ta yayınlanan makaleleri sistematik literatür taraması ile araştırmak, incelemek ve değerlendirmektir. Bu araştırma sonucunda yaşam boyu öğrenme ile ilgili tez ve makalelerin genel olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Yükseköğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi'ndeki 189 tezin ve Dergipark'taki 175 makalenin içerik analizi yapılmıştır. Çalışmada sistematik literatür taraması yapılmıştır. Verilerin analizinde dokümanlar incelenmiş ve on dört alt başlık altındaki sorulara cevap aranmıştır. Tez ve makalelerin yayımlanma yılları incelendiğinde son beş yılda yapılan çalışmalarda artış olduğu görülmektedir. Yaşam boyu öğrenme üzerine yapılan yüksek lisans tezlerinin doktora tezlerinden, Türkçe tezlerin ise yabancı dillerdeki tezlerden daha fazla olduğu görülmektedir. Tezler incelendiğinde en fazla araştırma yapılan üniversiteler arasında Bartın Üniversitesi'nin, enstitüler arasında ise eğitim bilimleri enstitüsünün yer aldığı belirlenmiştir. Tez ve makalelerin araştırma yöntemi eğilimleri incelendiğinde nicel yöntemin diğer yöntemlere göre daha yaygın olduğu, ölçek türü veri toplama aracının ise diğer veri toplama araçlarına göre daha yaygın olduğu görülmektedir. En çok kullanılan anahtar kelimenin“yaşam boyu öğrenme”olduğu görülmüştür. Makale yazarlarının sayısının 6'ya kadar çıktığı görülürken, 2 yazarlı makalelerin oranı daha yüksektir. Örneklem grupları incelendiğinde üniversite öğrenci gruplarının diğer gruplara göre daha fazla tercih edildiği görülmüştür. Tez ve makale sayısındaki artışın, yaşam boyu öğrenme konusunun Türkiye'nin gündeminde daha fazla yer almasında önemli bir etkisi olacağı düşünülmektedir. Nitel ve karma araştırmaların sayısının az olduğu görülmekte ve bu tür çalışmaların arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
As technological developments increase, it has become mandatory for individuals to be in continuous learning in order to keep up with social life. In order to meet these needs, individuals need to continue lifelong learning. Number of studies on lifelong learning in the world and in Türkiye is at a very high level according to the results of the literature. After the 2000s, the importance of lifelong learning has been understood more in Türkiye. Due to the importance of lifelong learning, the General Directorate of Lifelong Learning was established by the Ministry of National Education in Türkiye and continues its activities. The aim of this research is to search, examine and evaluate the postgraduate theses on lifelong learning in Türkiye and the articles published in the national academic journal platform Dergipark with a systematic literature review. As a result of this research, it is aimed to evaluate the theses and articles about lifelong learning in general. In the research, content analysis of 189 theses in the National Thesis Center of the Higher Education Institution and 175 articles in Dergipark were made. A systematic literature review was carried out in the study. The documents were examined and answers were sought to the questions under fourteen sub-headings in the analysis of the data. When the publication years of theses and articles are examined, it is seen that there has been an increase in the studies done in the last five years. It is seen that master's theses on lifelong learning are more than doctoral theses, and Turkish theses are more than theses in foreign languages. When the theses are examined, it has been determined that Bartın University is among the universities with the most research, and the institute of educational sciences is among the institutes. When the research method tendencies of theses and articles are examined, it is seen that the quantitative method is more common than other methods, and the scale type data collection tool is more common than other data collection tools. It has been seen that the most used keyword is“lifelong learning”. While it is seen that the number of article authors is up to 6, the rate of articles with 2 authors is higher. When the sample groups were examined, it was seen that university student groups were preferred more than other groups. It is thought that the increase in the number of theses and articles will have a significant impact on the subject of lifelong learning to take place more in Türkiye's agenda. It is seen that the number of qualitative and mixed studies is low and it is recommended to increase the number of such studies.