Torakotomi yapılan hastalarda, postoperatif analjezi amacıyla ultrasonografi eşliğinde uygulanan erektör spina plan blok kateteri ile torakal epidural kateterin analjezik etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of analgesic efficacy of ultrasound-guided erector spinae plane block catheter and thoracic epidural catheter for postoperative analgesia in patients WHO underwent thoracotomy
- Tez No: 755621
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hasta Kontrollü Analjezi, Postoperatif Analjezi, Sürekli Erektör Spina Plan Blok, Torakal Epidural Analjezi, Torakotomi, Continuous Erector Spinae Plane Block, Patient Controlled Analgesia, Postoperative Analgesia, Thoracic Epidural Analgesia, Thoracotomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmamızda, torakotomi cerrahisi yapılan hastalarda ultrasonografi (USG) eşliğinde yerleştirilen erektör spina plan (ESP) blok kateteri ile torakal epidural analjezinin (TEA) postoperatif analjezik etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metod: Çalışmaya S.B.Ü. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun 2021/54 sayılı etik kurul onayı alındıktan sonra başlandı. Çalışmaya, torakotomi cerrahisi geçirecek, ASA I-III, 18-80 yaş arası çalışmayı kabul eden toplam 81 hasta dahil edildi. Hastalar kapalı zarf yöntemi ile randomize edilerek postoperatif analjezi tipine göre Grup ESP kateter (n=41) ve Grup TEA (n=40) olarak 2'ye ayrıldı. Her iki gruptaki hastalara da cerrahi bitimine 15 dk kala 50 mg deksketoprofen intravenöz olarak uygulandı. Cerrahi sonlanmasını takiben ESP kateter grubundaki hastalara USG eşliğinde bupivakain dozu 2-3 mg/kg olacak şekilde %0,5 bupivakin ve %0,9 SF karıştırılarak toplam 40 ml ile ESP blok uygulandı ve sonrasında bu plana kateter yerleştirildi. Kateterden %0,125 bupivakain ile hazırlanmış hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı bağlandı. TEA grubundaki hastalara ise cerrahi sonlanmasını takiben torakal epidural kateter takıldı ve test dozu yapılarak kateterin yeri teyit edildikten sonra %0,125 bupivakain ile hazırlanmış HKA cihazı bağlandı. Postoperatif dönemde hastalar, anestezi sonrası bakım ünitesinde (ASBÜ) bulantı/kusma, bradikardi/taşikardi, hipotansiyon/hipertansiyon olup olmaması, ilk 1 saatte petidin ihtiyacı ve zamanı, ilk 24 saatte tüketilen toplam petidin miktarı, HKA cihazının toplam takılı kalma süresi, toplam infüze edilen lokal analjezik miktarı, toplam talep/bolus miktarı, hastaların 0, 1, 4, 6, 12, 24. saatteki VAS skorları ve hastaların hastanedeki kalış süreleri açısından karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler için IBM SPSS for Windows 20.0 (SPSS Inc. Chicago, IL) programı kullanıldı ve istatistiksel anlamlılık sınırı olarak p0,05). Postoperatif ilk 1 saatte petidin ihtiyacı ve zamanı, ilk 24 saatte tüketilen toplam petidin miktarı açısından her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Çalışmaya alınan hastaların hiçbirinde komplikasyon gelişmedi. Bulantı, kusma ve diğer yan etkiler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, torakotomi sonrası analjezi yönetiminde ESP kateter ve TEA' nın benzer etkinlikte analjezi sağladığı görüldü. Bu sebeple, ESP kateterin torakotomi cerrahisinde postoperatif multimodal analjezinin bir parçası olarak TEA'a alternatif bir yaklaşım olarak kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the postoperative analgesic efficacy of thoracic epidural analgesia (TEA) with erector spinae plane (ESP) catheter placed under ultrasound (USG) guidance in patients who underwent thoracotomy surgery. Materials and Methods: The study was started after obtaining the ethics committee approval numbered 2021/54 from the University of Health Sciences Gulhane Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee. A total of 81 patients, ASA I-III, between the ages of 18-80 years, who would undergo thoracotomy surgery were included in the study. Patients were subjected to randomization using sealed envelope system and divided into two groups as Group ESP catheter (n=41) and Group TEA (n=40) according to postoperative analgesia type. 50 mg dexketoprofen was administered via intravenous to both groups 15 minutes before the end of surgery. After the surgery ended, ESP block was applied to the patients in the ESP catheter group, with a total of 40 ml, by mixing 0.5% bupivacaine and 0.9% saline, so as to be 2-3 mg/kg bupivacaine, under USG guidance, and then the catheter was placed. A patient-controlled analgesia device filled with 0.125% bupivacaine was connected via the catheter. A thoracic epidural catheter was inserted in patients in the TEA group, following the end of the surgery, and after the location of the catheter was confirmed by performing the test dose, a PCA device with 0.125% bupivacaine was connected. In the postoperative period, patients were compared in terms of presence of nausea/vomiting, bradycardia/tachycardia, hypotension/hypertension in the post-anesthesia care unit, need and time for pethidine in the first hour, total amount of pethidine consumed in the first 24 hours, total stay of PCA device, total amount of local analgesic infused, total demand/bolus amount, VAS scores of patients at 0, 1, 4, 6, 12, and 24 hours and the hospital stay of the patients. IBM SPSS for Windows 20.0 (SPSS Inc. Chicago, IL) program was used for statistical analysis and p0.05). No statistically significant difference was detected between the two groups in terms of whether pethidine was needed and time in the first 1 hour postoperatively, and the total amount of pethidine consumed in the first 24 hours (p>0.05). No complications developed in any of the patients included in the study. No statistically significant difference was observed between the groups in terms of nausea, vomiting, and other side effects (p>0.05). Conclusion: In our study, it was observed that ESP catheter and TEA provided analgesia with similar efficiency in post-thoracotomy analgesia management. Thus, we believe that the ESP catheter can be used as an alternative approach to TEA as part of postoperative multimodal analgesia in thoracotomy surgery.