Hastanemizde Ocak 2017-Nisan 2024 yılları arası torakotomi yapılan hastalarda postoperatif analjezi yöntemlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative analgesia methods in patients undergoing thoracotomy between January 2017 and April 2024 at Kocaeli University Hospital
  1. Tez No: 976837
  2. Yazar: ZEYNEP BETÜL DİLEKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Torakotomi, postoperatif ağrı, rejyonal anestezi, Thoracotomy, postoperative pain, regional anesthesia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Torakotomi sonrası gelişen postoperatif ağrı, en şiddetli akut cerrahi ağrılar arasında yer almakta olup, solunum fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek hastanede kalış süresini uzatabilir ve kronik ağrı gelişme riskini artırabilir. Bu çalışmada, Ocak 2017 ile Nisan 2024 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde torakotomi uygulanan hastalarda kullanılan postoperatif analjezi yöntemleri geriye dönük olarak incelenmiş; farklı rejyonal ve sistemik analjezi yöntemlerinin etkinliği ile komplikasyon profilleri karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmada, torakotomi geçiren hastaların dosyaları taranmıştır. Hastaların demografik özellikleri, operasyon tipi ve tarafı, uygulanan anestezi ve analjezi yöntemleri (torakal epidural analjezi, paravertebral blok, erektör spina plan bloğu, serratus anterior plan bloğu, interkostal sinir bloğu), postoperatif ağrı skorları ve gelişen komplikasyonlar kaydedilmiştir. Ağrı skorları istirahatte ve öksürük sırasında değerlendirilmiş; analjezi yöntemlerinin etkinliği ve güvenliği istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 503 hasta dahil edilmiştir. Erektör spina plan bloğu, paravertebral blok ve serratus anterior plan bloğu; torasik bölge cerrahileri sonrası analjezi sağlamak amacıyla, hem dermatomal yayılım açısından etkili hem de uygulama açısından pratik kabul edilen rejyonal anestezi teknikleri arasında yer almaktadır. Ancak yapılan çalışmalarda, serratus anterior plan bloğunun, erektör spina plan bloğu (ESPB) ve paravertebral bloğa (PVB) kıyasla postoperatif ağrı kontrolünde anlamlı derecede daha az etkili olduğu ve analjezik etkisinin daha kısa sürdüğü gösterilmiştir (p < 0.05). Buna karşılık, blok uygulanmayan hastalarda ağrı skorlarının, özellikle hareket ve öksürük sırasında, diğer gruplara kıyasla anlamlı ölçüde daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Torakotomi sonrası ağrının etkin bir şekilde kontrol altına alınması, solunumsal komplikasyonların önlenmesi ve iyileşme sürecinin hızlandırılması açısından kritik öneme sahiptir. Rejyonal analjezi yöntemleri, özellikle erektör spina plan bloğu ve paravertebral blok, sistemik analjezi ve epidural analjeziye kıyasla daha etkili ağrı kontrolü sağlamakta ve daha az yan etki ile ilişkilendirilmektedir. Multimodal analjezi protokollerine rejyonal 66 blokların entegre edilmesi, opioid kullanımını azaltarak hasta konforunu ve mobilizasyonu artırabilir. Bulgularımız, toraks cerrahisi sonrası analjezi yönetiminde rejyonal tekniklerin önemini desteklemektedir; ileriye dönük prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Postoperative Analgesia Methods in Patients Undergoing Thoracotomy Between January 2017 and April 2024 in Our Hospital Objective: Postoperative pain following thoracotomy is among the most severe types of acute surgical pain and can significantly impact respiratory function, prolong hospital stays, and increase the risk of chronic pain development. This study aimed to retrospectively evaluate the effectiveness and complications of different analgesia techniques used between January 2017 and April 2024 in patients who underwent thoracotomy at Kocaeli University Faculty of Medicine. The goal was to compare the efficacy of various regional analgesia methods and systemic treatments on postoperative pain control, particularly at rest and during coughing. Materials and Methods: In this retrospective study, medical records of patients who underwent thoracotomy were reviewed. Data collected included demographic characteristics, surgical site and type of intervention, anesthesia and analgesia protocols used (thoracic epidural analgesia, paravertebral block, erector spinae plane block, serratus anterior plane block, intercostal block), and postoperative pain scores using the Visual Analog Scale at standardized time points. Postoperative complications such as nausea, vomiting, hypotension, and block-related adverse events were also recorded. Statistical analysis was conducted to assess the association between the analgesia technique and postoperative pain scores and complication rates. Results: A total of 503 patients were enrolled in the study. The erector spinae plane block (ESPB), paravertebral block (PVB), and serratus anterior plane block (SAPB) are regional anesthesia techniques that are considered both effective in terms of dermatomal spread and practical in application for postoperative analgesia in thoracic surgeries. However, studies have shown that the serratus anterior plane block is significantly less effective in postoperative pain control and provides a shorter duration of analgesia compared to ESPB and PVB (p < 0.05). In contrast, patients who did not receive any block exhibited significantly higher pain scores, particularly during movement and coughing, when compared to the other groups. 78 Conclusion: Effective control of postoperative pain after thoracotomy is critical to minimizing respiratory complications and improving recovery. Regional anesthesia techniques, particularly paravertebral block and erector spinae plane block, have shown 68 significant advantages in pain control with fewer side effects compared to systemic analgesia and thoracic epidural analgesia. Integrating regional blocks into multimodal analgesia protocols may enhance patient comfort, reduce opioid consumption, and facilitate early mobilization. Further prospective studies are warranted to confirm these findings and optimize postoperative pain management strategies in thoracic surgery.