Pandemi sürecinde COVİD-19'a yakalanma kaygısının tenis oynayan profesyonel ve rekreasyonel sporcuların beslenme durumları ve alışkanlıkları üzerine etkisi
The effect of the anxiety to catch the novel coronavirus (COVİD- 19) on nutritional states and eating habits of tennis playing professional and recreational athletes
- Tez No: 755649
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YONCA SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Coronavirus, Anxiety, Tennis, Sports Nutrition, Koronavirüs, Kaygı, Tenis, Sporcu Beslenmes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Pandemic of Covid-19 has effected the athletes and caused some differences on their anxiety, physical activity levels and eating habits. However, the effect of probabal anxiety of the“ new normal”and its effects on eating habits are not known yet. The main purpose of this study is to understand the effects of the anxiety to catch Covid- 19 on tennis players and how this anxiety effects their nutritional habits. In the study, in which a total of 85 tennis players, 50 female and 35 male athletes, participated, the questionnare method was used for information on socio- demographic characteristics, physical activity levels and nuritional habits, warehousing metric measurements (waist and hip circumferences, etc.) were taken, and a tree-day food consumption record and nuritional status were determined. Anxiety levels were determined by using the anxiety scale of clothing the new type of coronavirus. In the study, it was seen that athletes anxiety levels were high, during the pandemic period and when it was compared to the gender, it was seen that there was no difference between the anxiety states while it was determined that the budy weight change, the amount of food consumed, the number of meals did not make a significant difference according to the anxiety status of the athletes during the normalization period after the pandemic. In addition, it has been revealed that the duration and intensity of tennis training, the consumption of vegetables and fruits and the frequency of food shopping during the normalization process, the consumption of ready-made packaged food, bread and pastries decreased compared to the pandemic period, and the consumtion of meat and meat products did not change in female athletes. VII It was determined that there was a positive relationship between anxiety levels and consumption of bread pastry, milk and dairy products in female athletes, unlike female athletes when the consumption of athletes was evaluated, it was found that energy and carbohydrate intakes were higher than low fat intakes. It was determined ones levels of nutrition decreased and their eating habits have changed.
Özet (Çeviri)
Yaşanan COVİD-19 pandemi döneminin sporcuların kaygı durumunu etkilediği, fiziksel aktivite düzeyleri ve beslenme alışkanlıkları üzerinde de birtakım değişikliklere yol açtığı bilinmektedir. Fakat sporcuların yeni normalde olası kaygı ve bu kaygının beslenme alışkanlıkları üzerine etkisi bilinmemektedir. Bu sebeplerle planlanan bu çalışmayla, tenis oynayan sporcuların COVİD-19'a yakalanma kaygılarının, beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Tenis oynayan 50 kadın ve 35 erkek sporcu olmak üzere toplam 85 sporcunun katıldığı çalışmada; sosyodemografik özellikler, fiziksel aktivite düzeyleri ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin bilgiler için anket yöntemi kullanılmış, antropometrik ölçümler (bel ve kalça çevresi vb.) alınmış ve 3 günlük besin tüketim kaydı ile beslenme durumları saptanmıştır. Kaygı düzeyleri ise Yeni Tip Koronavirüse Yakalanma Kaygısı Ölçeği kullanılarak saptanmıştır. Çalışmada, pandemi döneminde sporcuların kaygılarının yüksek olduğu, cinsiyete göre karşılaştırıldığında ise kaygı durumları arasında farklılık olmadığı görülürken, sporcuların pandemiden sonraki normalleşme döneminde yaşadıkları kaygı durumlarına göre vücut ağırlığı değişiminin, tüketilen yiyecek miktarının ve öğün sayısının anlamlı farklılık yaratmadığı saptanmıştır. Bunun yanı sıra normalleşme sürecinde tenis antreman süresi ve yoğunluğunun, sebze ve meyve tüketiminin ve besin alışveriş sıklığının pandemi dönemine göre arttığı; hazır paketli gıda, ekmek ve hamur işi tüketiminin azaldığı; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve tahıl ürünleri tüketiminin ise değişmediği ortaya çıkmıştır. Kadın sporcularda farklı olarak kaygı durumları ile ekmek ve hamur işi, süt ve süt ürünleri tüketimi arasında pozitif yönlü ilişki olduğu saptanmıştır. Sporcuların diyet tüketimleri değerlendirildiğinde enerji ve karbonhidrat alımlarının düşük, yağ alımlarının yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak pandemi döneminden sonraki normalleşme sürecinde sporcuların kaygı düzeylerinin olumsuz yönde değiştiği, fiziksel aktivite düzeylerinin azaldığı ve beslenme alışkanlıklarının değiştiği saptanmıştır.