Kötünün estetiği bağlamında Tanzimat ve Servet-i Fünun dönemleri romanlarında kötücül kadın
In the context of the aesthetics of the evil, the malicious woman type in the novels of Tanzimat and Servet-i Fünun
  1. Tez No: 755650
  2. Yazar: SELÇUK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN ERONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kötülük, kötücül kadın, kötünün estetiği, Tanzimat Dönemi romanları, Servet-i Fünun Dönemi romanları
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmada, kadının konumunun ve kadına dair bakış açısının süreç içerisinde göstermiş olduğu değişim ve kadının ataerkil iktidar karşısındaki statü kaybı, kötülükle ilişkilendirilmesi, kötülüğün kaynağı olarak lanse edilmesiyle bunun gerekçeleri genel bir çerçevede ele alınmıştır. Tanzimat ve Servet-i Fünun dönemleri romanlarından örnekler seçilerek anlatıcı-yazarların yaklaşım ve tutumları sorgulanmıştır. Kadınların mitoloji, teoloji ve edebiyattaki algıları ve konumları değerlendirilmiş, kötü ve kötülük kavramlarının estetik ile ilişkisi üzerinde durularak bu kavramların edebi anlatılardan biri olan romana intikali süreci ele alınmıştır. Tezin odak noktasını; kötülüğün kadınla ilişkilendirilip edebiyata estetik bir form çerçevesinde yansıması ve kötülükle imlenen kadın karakterlerin Tanzimat ve Servet-i Fünun dönemlerinde yazılan romanların kurgu dünyasındaki sunumu oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the changes in the position of women and their perspectives on women in the historical process, the loss of status of women against patriarchal power, their association with evil, their presentation as the source of evil and the reasons for this have been addressed in general framework. The approaches and attitudes of the narrator-authors has been examined choosing examples from the novels of the Tanzimat and Servet-i Fünun periods. By evaluating the perceptions and positions of women in mythology, theology and literature, the relationship between the concepts of evil and evil asthetics have been emphasized, and the tansition process of these concepts from literary narratives to novels have been discussed. The focus of the thesis is the reflection of evil in literaturewithin the framework of an aesthetic form by being associated with women and it is the presentation of the female characters signified with evil in the fictional World. Keyword: Evil, evil, evil woman, fatal woman, femme fatale, Tanzimat Period novels, Servet-i Fünun Period novels