Yönetici olarak kadınların Türk eğitim sistemindeki yeri ile ilgili olarak üniversitelerin lisansüstü programlarında yapılan tezlerin incelenmesi
Examining the theses made in the graduate programs of universities related to the role of women as administrators in Turkish education
- Tez No: 755655
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Lisansüstü tezler, kadın yöneticiler, doküman analizi, yüksek lisans tezi, doktora tez, Graduate theses, female managers, document analysis, master's thesis, doctoral thesis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırma, yönetici pozisyonunda çalışan kadınların Türk eğitim sistemindeki yerine ilişkin üniversitelerde gerçekleştirilen lisansüstü tez çalışmalarını içerik açısından incelemek, mevcut durumu ortaya koymak ve önerilerde bulunmak için gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda 2006-2021 yılı arasında YÖK Tez Merkezi Sisteminde gerekli taramalar yapılarak 72 adet tez incelemeye alınmıştır. Erişime kapalı olan ve İngilizce hazırlanmış tezler kapsam dışı bırakılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen tezlerin %90'ının yüksek lisans ve %10'unun doktora tezi olduğu belirlenmiştir. İncelenen 72 tezin yıllara göre dağılımında genelde dengeli bir dağılım gözlense de, 2016-2019 yılları arasında çalışma sayısının arttığı gözlenmiştir. Üniversiteler arasında eğitim sisteminde kadın yöneticilerle ilgili en fazla tezin Erciyes Üniversitesinde hazırlandığı ve otuz sekiz üniversitede bu alanda çalışma yapıldığı görülmüştür. Tezleri hazırlayan öğrenciler arasında kadınların, tezlere danışmanlık eden öğretim üyeleri arasında ise erkeklerin daha yüksek oranda olduğu tespit edilmiştir. İncelenen tezlerde araştırma modeli olarak nicel araştırma modeli, örneklem yöntemi olarak basit tesadüfi örnekleme daha fazla tercih edilmiştir. Araştırma periyodunda incelenen tezlerde en fazla cam tavan sendromunu, ikinci sırada kadın yöneticilerin kariyer engelleri ve liderlik stillerini konu edinmiştir. İncelenen tezlerden çıkarılan sonuçlara göre, kadınların önemli bir kısmı kariyer yollarında engellerle karşılaşmaktadır. Söz konusu bu engeller genellikle toplumsal ve bireysel kaynaklı unsurlar olarak dikkat çekmiştir. Toplumsal kaynaklı engellerin başında toplumsal cinsiyet rolleri gelirken, bireysel kaynaklı engellerin de kadınların yöneticiliği angarya olarak görmesi ve uzun mesai saatlerinde çalışmak istememelerinden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was carried out on the purpose of revealing the current situation,making suggestions and examining the theses studies of Master's Degree with reference to the women working in the position of manager in Turkish Education System. In accordance with this purpose, 72 theses were examined by scanning the essentials in YOK Central Theses System between the years 2006 and 2021. Theses which are not accessible and prepared in English are excluded. It was determined that 90 % of the theses which were examined within the context of research were in Master's Degree and 10 % were in Doctor's Degree. It was observed that the workers number increased between the years 2016 and 2019 eventhough a balanced distribution was observed in 72 examined theses' distribution. It was figured out that among the universities the highest number of theses related to woman principals were prepared in Erciyes University and there became studies in this field in 38 different universities. It was determined that women were highly common among the postgraduates who had prepared the theses and men were highly common among the lecturers who had consulted the theses. In examined theses, quantitative research model was highly preferred as the research model and simple random sampling was highly preferred as the sampling method. Most of the theses which were examined during the research period focused on the Glass Ceiling Syndrome and then followed the career barriers and leadership styles of the female managers. According to the results from these examined theses a significant part of women bumped into burriers in their career path. These barriers generally attracted notice as community and individual-based factors. Foremost among these social barriers it came first as the gender role and it emerged out that individual-based barriers resulted from the women's regarding the management as a chore and their unwillingness to work for long hours.