Kısmi hakimiyet halinde bağlı şirket yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu
The liability of affiliate company board members in scope of the partial control over corporate groups
  1. Tez No: 755739
  2. Yazar: AFRA ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: şirketler topluluğu, bağlı şirket, yönetim kurulu üyeleri, menfaat çatışması, özen ve bağlılık yükümlülüğü, corporate groups, affiliate company, board members, conflict of interests, duty of care
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çalışmamızın amacı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 202 kapsamında düzenlenen şekliyle şirketler topluluğunda hakimiyetin hukuka aykırı kullanılması sebebiyle doğan hukuki sorumluluğun bağlı şirket yönetim kurulu üyeleri açısından incelenmesidir. TTK m. 202 f. 1 (b) bendinde özellikle davalı olarak sayılmayan bağlı şirket yönetim kurulu üyelerinin TTK m. 369 uyarınca özen ve bağlılık yükümlülüklerinin devam etmesi sebebiyle TTK m. 202 uyarınca da sorumluluklarının var olup olmadığının incelenmesi önem kazanmaktadır. İnceleme konusu yukarıda belirtilen çalışmamız üç ana başlıktan oluşmaktadır. Bunlardan ilki bağlı şirketin üyelerinin şirketler topluluğundaki konumu saptamak üzere kaleme alınan bölüm olup şirketler topluluğunun teşkilatlanmasından içerdiği çıkar çatışmalarına uzanan bir inceleme alanına sahiptir. İkinci bölüm ise bağlı şirket yönetim kurulu üyelerinin sorumluluklarının hukuki temelleri incelenmektedir. Ardından üçüncü bölümde hukuki sorumluluğun bir sonucu olarak ikame edilecek dava, davacı ve davalı sıfatlarının tartışılması ile en son olarak da sorumluluktan kurtulma yolları irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the liability arising due to unlawful exercising the control over corporate groups with regard to board members of affiliate company in accordance with article 202 of Turkish Commercial Code (“TCC”). It is crucial to discuss whether board members of an affiliate company which are not specially mentioned within article 202 (1)-b are liable in scope of article 202 of TCC while they are still liable with the duty of care or not. The study in which outline is described above has three main sections. The first stage mentioned includes wide range of discussions from the institution of the corporate groups to the conflict of interests with an intention of determine the position of affiliate company board members within corporate groups. The second section examines the legal reasons of the liability of affiliate company board members. Following to this, the third and the last section is regarding the legal case which may be filed on the liability and discussing the plaintiff's and the defendant's titles and also addressing the ways to get rid of this liability.