Tip 2 diyabetlilerde kronik hastalıklara uyum, öz -yönetim algı ve farkındalık incelenmesi
Evaluation of chronic disease adaptation, self-management perception and awareness in Type 2 diabetics
- Tez No: 755769
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM İŞSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Farkındalık, Öz yönetim, Halk Sağlığı, İnsülin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Küresel bir halk sağlığı tehdidi haline gelen ve prevalansı her geçen gün artmakta olan diyabetin yönetiminde bireylerin hastalıkları ile baş edebilme yeteneği büyük rol oynamaktadır. Bu bağlamda hastalıkları ve ona bağlı gelişen semptomların yönetimi kolaylaşmaktadır. Tip2 DM'li bireylerde hastalığa uyum, öz-yönetim ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Tip2 DM tanısı alan 229 katılımcı ile gerçekleştirilen çalışmada katılımcılara Kronik Hastalıklara Uyum Ölçeği ve Diyabette Öz-Yönetim Algısı Skalası bire-bir görüşme tekniği ile uygulanmış elde edilen veriler SPSS21,0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, katılımcıların yaş ortalaması 53,11 ±9,70 yıl, ortalama diyabet süreleri 148,1±91,62 ay, ortalama BKİ 30,05±5,99 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların %38,4'ü OAD, %29,3'ü insülin %32,3'ü ise OAD ve insülin birlikte kullanmaktadır. Katılımcıların % 51,5'i düzenli kan glukoz ölçümü yapmakta, %79,5'i ise sağlık kontrollerini aksatmamaktadır. Katılımcıların cinsiyet, eğitim durumu, düzenli kan glukoz ve sağlık kontrolü durumu öz-yönetim ve farkındalık düzeyini etkilediği(p0,05). Sonuç olarak, diyabetli bireylerin farkındalık düzeylerinin arttırılması için uygulanacak programların sürdürülebilir olması diyabet yönetimini olumlu etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
The management of diabetes, which has emerged as a world wide public health problem and whose prevalence is rising daily, heavily depends on a person's capacity to deal with their illness. In astudy with 229 participants who had been diagnosed with Type 2 DM, the Chronic DiseaseAdjustment Scale and the Diabetes Self-Management Perception Scale were administered to theparticipants using one-on-one interviewing to determine the level of adaptation to the disease, self-management, and awareness in people with Type 2 DM, the obtained data were analyzed using the SPSS 21.0 program. The study's participants had an average age of 53.11±9.70 years, a mean duration of diabetes of 148.1±91.62 months, and an average BMI of 30.05±5.99. 50.7% of the individuals completed elementary school, 38.4% use OAD, 29.3% use insulin, and 32.3% use OAD and insulin combined. 79.5 percent of people do not interrupt their health checks, and 51.5% frequently check their blood glucose levels.