İspanya iç savaşının Türk basınına yansımaları
Reflections of the Spain civil war in the Turkish press
- Tez No: 755871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İspanya İç savaşı ve Türk Basınına Yansımaları, Franco İhtilali, Âdemi Müdahale Komisyonu, İspanya Cumhuriyetçileri, Spanish Civil Warand Its Reflections on the Turkish Press, Franco Revolution, Decentralization Commission, Spanish Republicans Quantity of Page: iv+117
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çalışmada İspanya İç Savaşı'nın Türk Basınına yansımalarını ivediyle incelemekle beraber, sürecin nasıl ilerlediği ile ilgili detaylı bir çalışma yapılmıştır. Franco ihtilali ile beraber İspanyol halkının yaşadığı zorluklar ve İspanya'nın içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi durumla ilgili ayrıntılı bilgi verilmeye çalışılmıştır. İspanya iç savaşı ile beraber yaşadığı sürecin Türk Basınına ne şekilde yansıdığı araştırılarak konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmeye çalışılmıştır. İspanya içi meydana gelen bu zorlu sürecin insanlara yaşattığı koşullar ve Dünya'nın bu olaya karşı tutumu açık şekilde ifade edilmeye çalışılmıştır. İspanyol Devrimi ne kadar kanlı ve zor bir süreç olduğu ile ilgili özellikle basına yansıyan bilgiler doğrultusunda tarafsız bir şekilde olaylar yorumlanmaya çalışılmıştır. Cumhuriyet ve Monarşi arasındaki çatışmalar sonucunda dünya devletlerinin kendi çıkarlarını koruma pahasına İspanya iç savaşına nasıl gizliden müdahil olmaya çalıştıklarını ve bu olayların Türk Basınına yansıyan kısımlarını inceleyerek titiz bir çalışma uygulayarak olaylara arasında bağlantı kurmaya çalıştım. Bu özgün çalışmanın nihai amacı Dünya'da ses getiren ve bir nevi 2. Dünya savaşının provası olarak nitelendirilen İspanya İç Savaşı ve bu savaşın Türk Basınına yansıyan olayların süzgeçten geçirilerek sebep sonuç ilişkisi çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, besides examining the reflections of the Spanish Civil War on the Turkish Press, a detailed study was made about how the process progressed. It has been tried to give detailed information about the difficulties experienced by the Spanish people with the Franco revolution and the economic and political situation in Spain. It was tried to give detailed information about the subject by investigating how the process that he went through with the Spanish civil war was reflected in the Turkish press. The conditions of this difficult process in Spain and the attitude of the world towards this event have been tried to be expressed clearly. The events were tried to be interpreted in an impartial way, especially in line with the information reflected in the press about how bloody and difficult the Spanish Revolution was. As a result of the conflicts between the Republic and the Monarchy, I tried to make a connection between the events by examining how the world states tried to get involved in the Spanish civil war at the expense of protecting their own interests, and by examining the parts of these events that were reflected in the Turkish press. The ultimate aim of this original study is to evaluate the Spanish Civil War, which is a rehearsal for the World War II, and the events reflected in the Turkish press of this war, within the framework of cause and effect relationship.