Obsesif kompulsif bozukluk tanısı konulmuş hastalarda COVID-19 pandemisinin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of the COVİD-19 pandemic in patients diagnosed with obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 755918
  2. Yazar: BÜŞRA UÇAR BOSTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANA AKSOY POYRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Obsesif İnanışlar, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Obsessive Beliefs, Obsessive Compulsive Disorder, Covid-19 Pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
AMAÇLAR: Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tanılı hastaların, sağlıklı kişilerle kıyaslandığında, pandeminin yol açtığı stresten nasıl etkilendiklerini ve OKB semptomlarının pandemide nasıl bir değişiklik gösterdiğini araştırmayı hedefledik. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışma Aralık 2021–Mayıs 2022 tarihlerinde OKB tanılı 100 hasta ve 100 sağlıklı kontrol ile gerçekleştirildi. Katılımcılara sosyodemografik klinik veri formu uygulandı. Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği-21, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalite Ölçeği Kısa Formu, Koronavirüs Salgınına Yönelik Algı ve Tutumları Değerlendirme Ölçeği, Covid-19 Korunma Önlemlerine Uyum Ölçeği, Covid Stres Ölçeği, Vancouver Obsesif Kompulsif Ölçeği, Obsesif İnançlar Anketi verildi. OKB tanılı hastalara Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği hem pandemi öncesine yönelik durumu hastaya sorularak, hem de hastanın güncel şikayetleri doğrultusunda dolduruldu. BULGULAR: OKB hastalarının genel topluma kıyasla Covid-19 hastalığını daha tehlikeli, bulaşıcı ve kaçınılmaz algıladıkları saptandı. Pandemi süresince OKB hastalarının %50'sinin semptomlarının arttığı, %34'ünün semptomlarının değişmediği, %16'sının semptomlarının azaldığı bulundu. Covid-19 ilişkili travmatik stres, hastalığı daha tehlikeli algılamak, kompulsif kontrol, yabancı düşmanlığı, Covid-19 ile ilgili düşünme süresi artışı OKB semptom kötüleşmesiyle ilişkili bulundu. Yapılan lineer regresyon analizinde; sorumluluk algısı artışı, Covid-19 kontaminasyon endişesiyle ilişkili bulundu. Yapılan lojistik regresyon analizinde; genç yaş, Covid-19 ilişkili stres ve pandemi öncesi OKB semptom şiddetinin az olması; pandemi sürecinde OKB semptomlarında kötüleşmeyle ilişkili etmenler olarak bulundu. SONUÇ: Obsesif inanışlara yapılacak bilişsel müdahaleler olumsuz ruhsal etkilerden korunmak açısından fayda sağlayabilir. OKB semptom şiddeti az olan hastaların; stresörler nedeniyle nüks etmesini önlemek amacıyla yakın takip ve tedavi devamlılığı önemlidir.
Özet (Çeviri)
AIM: We aimed to investigate how patients with OCD were affected by the stress caused by the pandemic and how obsessive-compulsive symptoms changed during the covid-19 pandemic. MATERIAL and METHODS: Our study was carried out with 100 patients diagnosed with OCD and 100 healthy controls between December 2021-May 2022. Sociodemographic and clinical data forms, Depression Anxiety Stress Scale-21, WHO Quality of Life Scale-Short Form, Evaluation Scale of Perceptions and Attitudes towards the Coronavirus Outbreak, Covid-19 Prevention Measures Adaptation Scale, Covid Stress Scale, Vancouver Obsessive Compulsive Scale, Obsessive Beliefs Questionnaire-20 were applied. The Yale-Brown Obsession Compulsion Scale was filled in for patients diagnosed with OCD. RESULTS: OCD patients perceived Covid-19 disease as more dangerous, contagious and inevitable compared to the general population. During the pandemic, 50% of patients had increased symptoms, 34% had no change in symptoms, and 16% had reduced symptoms. Perceiving Covid-19 more dangerous, Covid-19-related traumatic stress, compulsive control, xenophobia, increased time thinking about Covid-19 were found to be associated with OCD symptom worsening. Young age, Covid-19-related stress, low pre-pandemic OCD symptom severity; were found to be associated with worsening of OCD symptoms during the pandemic. CONCLUSION: Cognitive interventions for obsessive beliefs may be to protect from negative psychological effects. Patients with low-OCD symptom severity; It is important to ensure close follow-up and continuity of treatment in order to prevent recurrence due to stressful events.