Örgütlerde iç denetim faaliyetlerinin, denetimin çeşitli değişkenleri açısından incelenmesi ve bu konudaki çalışan görüşlerinin belirlenmesi
Examination of organizations' internal audit activitiesin terms of audit's various variables and determiningthe employees' views on this subject
- Tez No: 755930
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN RÜSTEMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, İç denetim, Çalışan Görüşleri, Organization, Internal Audit, Employee Views
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma; örgütlerdeki iç denetim faaliyetlerini, denetimin çeşitli değişkenleri açısından incelemeyi ve bu konudaki çalışan görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, elde edilen çalışan görüşlerini belirlemek için nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinden faydalanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Gaziantep Sanayi Odasına bağlı özel sektör işletme çalışanlarından gönüllü olarak araştırmaya katılanlar oluşturmuştur. Tabakalı örnekleme yöntemine göre random olarak seçilen 434 katılımcıya ölçek uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ma'ayan ve Carmeli (2015) tarafından geliştirilen 40 maddeden oluşan ölçek, katılımcıların demografik özelliklerini belirten kişisel bilgiler formu ile birlikte kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlilik-güvenilirlik analizi yapılmış ve oldukça güvenilir olduğu belirlenmiştir. Normallik testi sonucu olarak verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiş ve bu sebeple araştırmada parametrik olmayan testler ile analizler yapılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS Statistics 25 programı dahilinde The Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testlerinden faydalanılmıştır. Çalışmada alan araştırması iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın“Denetim ve İç Denetim”bölümünde, genelden özele doğru kavramsal bilgilere yer verilmiştir. Bu bölüm, araştırmanın temelini teşkil ederek, çoğunlukla yabancı literatürden taranmış iç denetim alanında ihtiyaç duyulan önemli bilgileri kapsamaktadır. Araştırmanın“Denetimin Çeşitli Değişkenleri”bölümünde, araştırma değişkenleri bakımından iç denetim uygulamaları ele alınmıştır. Bu bölümde, iç denetim faaliyetlerinin örgüt içindeki uygulamaları değişkenler yardımıyla aşamalara ayrılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda çalışanların, örgütlerinde icra edilen iç denetim faaliyetlerine yönelik olumlu görüşlere sahip oldukları görülmüştür. Buna göre araştırmada denetimin çeşitli değişkenleri olarak tanımlanan; örgüt performansını iyileştirme, denetçi ile denetlenen arası ilişki, denetimden öğrenme, üst yönetim desteği ve denetçi kapasitesi değişkenleri kapsamında iç denetim faaliyetleri çalışan gözüyle incelenmiştir. İç denetim faaliyetlerinin; cinsiyet, eğitim durumu, iç denetim alanında eğitim alınıp alınmaması, kıdem ve fonksiyon alanına göre çalışan görüşlerinin farklılık gösterme eğilimi incelenmiştir. Buna göre, iç denetim alanında eğitim alan ile almayan iii çalışanlar arasında iç denetim faaliyetleri hakkında görüş ayrılığı bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Diğer demografik özellikler söz konusu olduğunda anlamlı farklılıklar tespit edilmiş ve bu farklılıklar Post Hoc testi ile belirlenmiştir. Benzer çalışmalarla olan farklılıklar ile araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi tartışma bölümünde incelenmiştir. Son olarak araştırmanın bulgularına yönelik olarak işletmelere hitaben önerilerde bulunulmuştur. Araştırmanın sınırlılıkları dahilinde yapılan bu araştırmanın kapsamının genişletilmesi veya farklı değişkenlerle daraltılarak farklı boyutlarının ele alınması için yeni araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims at examining the organizations' internal audit activities in terms of audit's various variables and determining the employees' views on this subject. In order to determine the employees' views to be obtained in accordance with this aim, screening method for quantitative research is applied. The sample of the study consisted of the volunteers from private sector business employees affiliated to Gaziantep Chamber of Industry. Selection was applied to 434 participants randomly based on the stratified sampling method. In the research, a scale consisting of 40 items, developed by Ma'ayan and Carmeli (2015), was used together with the personal information form which indicates employees' demographic features as the data collection tool. The validity and reliability analysis of the scale was made and outcome was found to be quite reliable. As a result of the normality test, it was determined that the data did not show normal distribution and therefore analyzes were made with non-parametric tests in the study. The Mann Whitney U and Kruskall Wallis tests were used in the analysis of the data within the SPSS Statistics 25 program. The literature review in the study consists of two parts. In the“Audit and Internal Audit”section of the study, conceptual information from general to specific is mentioned. This section constitutes the basis of the research and covers important information needed in the field of internal audit, mostly scanned from foreign literature. In the“Various Variables of Audit”section of the study, internal audit practices are discussed in terms of research variables. In this section, the applications of internal audit activities within the organization are analyzed in stages with the help of variables. As a result of the research, it was observed that the employees had positive views on the internal audit activities performed in their organizations. Accordingly, internal audit activities were examined from the perspective of the employees within the scope of the variables defined in the research as the various variables of the audit which are improving organizational performance, auditor and the auditee relationship, learning from audit, top management support and the auditor capacity. The tendency of employees' opinions to differ according to gender, education level, training in the field of internal audit, seniority, and organization functional areas of internal audit activities were analyzed. It was concluded that there is no difference of opinion between employees who received training in the field of internal audit and v those who did not. When it comes to other demographic characteristics, significant differences were detected and these differences were determined by Post Hoc test. The differences with similar studies and the evaluation of the research results are examined in the discussion part. Finally, suggestions were made to the companies regarding the findings of the research. Since this research was conducted within the certain limitations, suggestions were also made to new studies in order to expand the scope by exceeding the limitations or narrowing the scope with different variables to handle the different extents.