Cruising Maryam Şahinyan's photographic archive: Intertwining meanings of the archive between the personal and the public
Maryam Şahinyan'ın stüdyo fotoğraf arşivinde çarka çıkmak: Kişiselle kamusal arasında arşivin iç içe geçen anlamları
- Tez No: 755947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ADAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Archive, Art History, Sociology
- Anahtar Kelimeler: arşiv, vernaküler fotoğraf, ardıl yaşamlar, zamanlararasılık, kuir, archive, vernacular photography, afterlives, transtemporality, queer
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Maryam Şahinyan'ın (1911-1996) arşivinde karşımıza çıkan, aslen kişisel ve özel bağlamlarda kullanılmak üzere üretilmiş olan stüdyo fotoğrafları, bugün kamusal alanda dolaşım halinde yeni yaşamlar sürüyorlar. Maryam Şahinyan'ın stüdyo fo- toğraf arşivinin güncel bağlamları içindeki anlamlarının neler olabileceği sorusun- dan yola çıkan bu tezde, arşivdeki fotoğrafların özellikle günümüzdeki yaratıcı kul- lanımları üzerinden bu ardıl yaşamlarının izini sürüyorum. Bu bağlamda Maryam Şahinyan'ın arşivini bir başlangıç noktası olarak ele alan tez, arşivdeki fotoğrafların çağrıştırdığı tekil tarihleri ortaya çıkarmayı amaçlayan tarihselci bir bakış kullan- mak yerine, bu fotoğrafların zamanlararası bir bağlamda edindikleri yeni anlam- ların peşinden gidiyor. Arşivin oluştuğu koşulların güncel alımlanış biçimlerini önemli biçimlerde şekillendirdiğini savunan tez, bu nedenle arşivin kamuyla buluş- tuğu kültürel ve politik bağlamları irdelemeden önce arşivin ortaya çıktığı toplumsal ve tarihsel bağlama eğiliyor. Tez, arşivdeki stüdyo fotoğraflarının geldikleri birincil bağlamlar ile bugün gecikmiş bir şekilde alımlandıkları yeni bağlamlar arasındaki giderilemez boşluğu vurgulayarak, arşivin günümüzdeki anlamlarının ancak zaman ve mekanlararası bir bakış yoluyla kavranabileceğini iddia ediyor. Bu bağlamda tez, bu gibi arşivleri belirli geçmişlerle ve mekanlarla yaratıcı şekillerde ilişkilenirken ve farklı gelecekler tahayyül ederken dayandığımız dinamik (alt)yapılar olarak ele almayı öneriyor.
Özet (Çeviri)
Originally produced to be used in personal and private settings, studio photographs from Maryam Şahinyan's (1911-1996) archive now pursue new lives as they circulate publicly. In this thesis which is mainly motivated by the question of the significance of Maryam Şahinyan's studio photographic archive in its contemporary contexts, I follow the photographs from this archive in their afterlives. In this respect, the thesis takes Maryam Şahinyan's archive as a point of departure, and rather than employing a historicist lens to excavate the singular histories that the photographs from the archive evoke, it focuses on the various new meanings they gain within a transtemporal context. Suggesting that the conditions in which the archive had come into being crucially inform the contemporary ways in which it is being re- ceived, the thesis focuses first on the socio-historical setting of its formation before investigating the cultural and political contexts within which it was revealed to the public. Emphasising the irreducible gap between the original contexts of the stu- dio photographs in the archive and the belated contexts in which they circulate recently, the thesis suggests that the significance of the archive in the present can only be grasped if it is considered through a transtemporal and trans-spatial lens. It also suggests that we consider such archives as dynamic (infra)structures on which we depend in order to creatively engage with certain pasts, and localities, and to imagine different futures.