Demofrafik özelliklerin tüketici karar verme tarzları üzerindeki etkisi: Otomotiv sektörü üzerine bir araştırma
The effect of demographic characteristics on consumer decision-making styles: A research on the automotive industry
  1. Tez No: 756142
  2. Yazar: HİLAL ARNAVUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAMAN ÖZTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: demografi, tüketici, karar verme tarzı, otomotiv sektörü, demographics, consumer, decision-making style, automotive industry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı demografik özelliklerin tüketici karar verme tarzları üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu etkinin ortaya konması için araştırma otomotiv sektörü üzerine yapılmıştır. Verilerin toplanması için anket formu kullanılmıştır. Anket formu iki bölümden oluşmaktadır; sosyo-demografik form ve Tüketici Karar Verme Tarzları Ölçeği. Araştırmaya İstanbul'da ikamet eden ve daha önce araba almış 236 tüketici katılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda Katılımcıların yaşı, eğitim durumu, medeni durum gibi sosyo-demografik özelliklerinin tüketici karar verme tarzlarını etkilediği tespit edilmiştir. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleriyle, marka odaklılık, mükemmeliyetçilik/yüksek kalite odaklılık, fiyat odaklılık, moda odaklılık, düşünmeden alışveriş, alışkanlık, dikkatsizlik, marka bağlılığı odaklılık, bilgi karmaşa yaşama, alışverişten kaçınma, kararsızlık alt boyutları arasında da ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effect of demographic characteristics on consumer decision-making styles. In order to set forth this effect, the research was carried out on the automotive sector. A survey form was used to collect data. The survey form consists of two parts; socio-demographic form and Consumer Decision-Making Styles Scale. 236 consumers residing in Istanbul and having purchased a car before participated in the research. As a result of the research, it was determined that the socio-demographic characteristics of the participants, such as age, educational status, and marital status, had an effect on consumer decision-making styles. Furthermore, it has been identified that there is a relationship between the socio-demographic characteristics of the participants and the sub-dimensions of perfectionism/high quality orientation, brand orientation, fashion orientation, price orientation, shopping without thinking, carelessness, habit, brand loyalty orientation, information confusion, shopping avoidance, and indecision.