Investigation of sediment dynamics in river delta coasts: Sakarya river delta
Akarsu delta kıyılarında sediment dinamiğinin incelenmesi: Sakarya nehri deltası
- Tez No: 756143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Delta, Sakarya Nehri Deltası, sediment dinamiği, delta hidrodinamiği, kıyı erozyonu, Delta, Sakarya River Delta, sediment dynamics, delta hydrodynamics, coastal erosion
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kıyı ve Liman Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Delta alanları, nehir tarafından taşınan su ve katı madde içeriğinin denizlere ulaştığı düşük eğimli bölgelerdir. Bu bölgeler tuzluluk, sıcaklık ve sediment içeriği ve diğer pek çok parametre açısından oldukça dinamik bölgelerdir. Bu bölgelerde ve bölge havzasında insan yaşamını kolaylaştırmak için yapılan baraj, sediment tutma yapıları, taşkın kontrol havuzları ve ormansızlaştırma çalışmaları gibi su ve katı madde dinamiğini değiştiren müdahaleler bu doğal alanları olumsuz yönde etkilemektedir. Tüm bunlara ek olarak, etkisi giderek artan iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan doğal afetler de delta ve haliç bölgelerinde ani ve yıkıcı etkilere yol açmaktadır. Sakarya ilinin Karasu ilçesinde denize dökülen Sakarya Nehri ve deltası, doğası gereği iklim değişikliğinin olası etkilerine karşı kırılgan bölge olarak sınıflandırılmaktadır. Sakarya Nehri deltası, nehir ağzının doğusunda ve batısında geniş plajlara, fosilleşmiş kıyı kumullarına ve dünyanın en büyük tek parça longozu olan Acarlar Longozuna ev sahipliği yapmaktadır. Karasu sahillerinde halihazırda gözlenen yıllık 7.5 m kıyı erozyonuna ek olarak iklim değişikliğinin olası etkileri nedeni ile bölgedeki erozyonların daha da yoğunlaşacağı öngörülmektedir. Delta ve haliç bölgelerinin sediment dinamiği ve hidrodinamik davranışı araştırmaları bu bölgelerin morfodinamik yapısının zaman içerisindeki değişimini incelemeye yardımcı olmaktadır. Saha çalışmaları ile bu bölgelerdeki katı madde dinamiğinin incelenmesi, altyapı projeleri ve iklim değişikliğinin bölgeye etkilerini çeşitli senaryolar çerçevesinde ortaya koymak amacıyla hazırlanacak model çalışmalarına temel teşkil etmektedir. Bu bölgelerdeki hidrodinamik koşullar, askıdaki katı madde dinamiği ve taban malzemesi taşınımı arasındaki ilişkiyi ve bunların mevsimsel değişimlerini anlamak, bu hassas bölgelerde koruma önlemlerinin belirlenmesi için önemlidir. Bu çalışmada Sakarya nehri deltası bölgesinde hâkim olan hidrodinamik ve sediment dinamiği etkisi ile yaz, kış ve sonbahar mevsimlerinde (Şubat, Temmuz ve Kasım 2019) görülen morfodinamik değişimler saha çalışmaları ile mevsimsel olarak gözlemlenmiştir. Farklı meteorolojik ve hidrolojik koşulları kapsayan saha çalışmaları Sakarya Nehri etki bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Kış mevsiminde akarsuyun taşıdığı sediment ve tatlı su denizde birkaç kilometre ilerlemektedir. Yaz ve sonbahar mevsimlerinde ise görece daha düşük akarsu deşarjı nedeniyle nehir sularının deniz içindeki etki alanı küçülmektedir. Kış mevsiminde yüksek akarsu deşarjı etkisindeki nehir ağzı bölgesi geniş bir açıklığa sahipken (100 metre genişlik ve 4.4 metre derinlik) bu bölgenin genişliği ve derinliği düşük deşarj görülen mevsimlerde giderek daralmaktadır. Mevsimsel akış karakteristiğindeki değişimler nedeni ile nehir ağzında sediment medyan dane boyutu, D50, Şubat, Temmuz ve Kasım aylarında sırasıyla 556µm, 4µm ve 74µm olmaktadır. Tüm mevsimlerde kıyı bölgesinden açık denize doğru ilerledikçe taban malzemesi incelmektedir. Şubat, Temmuz ve Kasım aylarında tüm istasyonlardaki ortalama medyan dane boyutları sırasıyla 150µm, 205 µm ve 216 µm olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Deltaic areas are low-lying regions where the river's fresh water and sediment content discharges into the sea. These regions are highly dynamic in terms of salinity, temperature and sediment content and many other parameters. Interventions in these delta regions and their basins alter the dynamics of water and solid matter. Construction of dams, sediment holding structures, flood prevention dams and deforestation, which are made to facilitate human life, negatively affect these natural areas. In addition to all of these, sudden and severe impacts of natural disasters related to climate change, whose effects are gradually becoming more pronounced, also affect delta and estuarine environments. Sakarya river, which flows into the sea in the Karasu district of Sakarya province, and its delta are classified as vulnerable regions to the potential effects of climate change due to their nature. The Sakarya River delta is home to wide beaches in the east and the west of the river mouth, fossilized coastal dunes, and the Acarlar Floodplain which is the world's largest single-piece floodplain. In addition to the 7.5 m annual coastal erosion already seen on the Karasu beaches, more intense erosion rates are expected in the future due to the possible effects of climate change. Sediment dynamics and hydrodynamic behavior studies of delta and estuarine regions assist to examine the change in the morphodynamical structure of these regions over time. Investigations on the solid matter dynamics of these regions with field studies form a basis for model studies in order to reveal the effects of infrastructure projects and various scenarios of climate change on the region. Understanding the relationship between hydrodynamic conditions, suspended sediment dynamics and bed material transport in these regions, and their seasonal variations is important for determining the protection measures in these vulnerable areas. In this study, morphodynamical variations under the influence of hydrodynamics and sediment dynamics in the Sakarya River delta region were investigated with field studies carried out in different seasons (February, July, and November in 2019) to capture the dynamics in summer, winter and autumn seasons under different forcing conditions. The field campaigns were conducted in the vicinity of the Sakarya River region of influence, covering different meteorological and hydrological conditions. In winter, the fresh water and riverine sediments are transported several kilometers to the sea. The region of river water influence in the sea was much narrower in summer and autumn during which the river discharge was relatively low. While the river mouth was wide open (100 meters wide and 4.4 meters deep) in winter due to high river discharge, the width and the depth of the river mouth section gradually decreased during seasons with low discharge. The median sediment grain size, D50, becomes 556µm, 4µm and 74µm due to the seasonal flow characteristics occurred in the river mouth in February, July and November respectively. The base material gets finer from coast toward the open sea in all seasons. In all stations, D50 values are averaged around 150µm, 205 µm and 216 µm in February, July and November respectively.