Serahsî'nin el-Mebsût'u çerçevesinde mehirle ilgili meseleler
Issues related to the mahr within the framework of Sarakhsi's al-Mebsut
  1. Tez No: 756203
  2. Yazar: AYTEN ATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED TAYYİB KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Serahsî, Mebsût, İslâm Hukuku, Mehir, Sarakhsī, Mabsūt, Islamic Law, Mahr
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Tezimizde Hanefî mezhebinin temel eserlerinden biri olan Şemsü'l-Eimme es-Serahsî'nin el-Mebsût adlı eseri çerçevesinde mehir konusu ele alınmıştır. Fıkıh literatüründe mehirle ilgili meseleler daha ziyade nikâh üst başlığı altında ele alınmıştır. Ancak Mebsût'un ansiklopedik tarzda bir eser olması, mehir konusunun yaklaşık otuz ciltlik eserin geneline yayılabileceği düşüncesine sevk etmiş ve mehirle ilgili meselelerin eserin bütününde araştırılması amaçlanmıştır. Tez, Giriş, İki Bölüm ve Sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Girişte, konunun amacı ve önemi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Serahsî'nin hayatı ele alınmıştır. Bu minvalde ilmi şahsiyeti, yaşadığı siyasi ortam ve eserleri incelenmiştir. İkinci bölüm araştırmanın temelini oluşturan bölümdür. Bu bölümde öncelikle mehir konusunun diğer klasik fıkıh kitaplarının sistematiğinde olduğu üzere nikâh babındaki bilgilerden hareketle, mehrin Mebsut'un genelinde ele alındığı konular incelenmiştir. Sonuç kısmında ise araştırmanın sonucunda varılan bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our thesis, the subject of mahr is discussed within the framework of Shams al-Aimma al-Sarakhsī's work called al-Mabsūt which is one of the main works of the Hanafi sect. Matters related to mahr are mostly discussed under the title of marriage in the fiqh literature. However, the fact that al-Mabsūt is an encyclopedic work has led to the thought that the subject of mahr can be spread throughout the work of approximately thirty volumes, and it is aimed to investigate the issues related to the mahr in the whole of the work. The thesis consists of Introduction, Two Chapters and Conclusion. In the introduction, information about the purpose and importance of the subject is given. In the first chapter, Sarakhsī's life is discussed. In this way, his scientific personality, the political environment he lived in and his works were examined. The second part is the part that forms the basis of the research. In this section, first of all, the subjects on which the mahr is dealt with in general, based on the information on marriage, as in the systematics of other classical fiqh books, were examined. In the conclusion part, the findings obtained as a result of the research were evaluated.