Okul müdürlerinin liderlik stillerinin öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerine etkisi
The effect of school principal's leadership styles on teachers' classroom management skills
  1. Tez No: 756238
  2. Yazar: GÜLNUR ÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORKUN OSMAN BİLGİVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Stilleri, Müdür, Sınıf Yönetimi, Öğretmen, Leadership Styles, Principal, Classroom Management, Teacher
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı okul müdürlerinin liderlik stillerinin öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri üzerine etkisini belirlemektir. Bu çalışma 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Kartal İlçesi'nde görev yapan, kolayda örneklem yöntemiyle belirlenen 354 öğretmene Kişisel Bilgi Formu, Okul Müdürlerinin Liderlik Stilleri Ölçeği (OMLSÖ) ve Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği (SYBÖ) uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilere t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenler tarafından algılanan dönüşümcü liderlik stili düzeyi yüksek, sürdürümcü liderlik düzeyi orta ve serbest bırakıcı liderlik stili düzeyi düşük oranda çıkmıştır. Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri düzeyi puan ortalaması iletişim alt boyutunda yüksek; diğer alt boyutlarda ise çok yüksek olarak bulunmuştur. Okul müdürlerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri toplam puanları arasında serbest bırakıcı liderlik stili ile negatif yönlü, anlamlı ve düşük düzeyde bir ilişki olduğu; okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik stilinin, sınıfın fiziksel düzeni alt boyutunu pozitif olarak anlamlı şekilde; serbest bırakıcı liderlik stilinin, sınıfın fiziksel düzeni alt boyutunu ve motivasyon alt boyutunu negatif olarak anlamlı şekilde; sürdürümcü liderlik stilinin, sınıfın fiziksel düzeni alt boyutunu negatif olarak anlamlı şekilde etkilemekte olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to specify the effect of the leadership styles of school principals on the ability of classroom management skills of classroom teachers. In the scope of the study, 354 teachers working in Istanbul, Kartal during 2021-2022 education period have been selected by convenience sampling method and applied Information Form, The Scale of Leadership Styles of School Principals and The Scale of Classroom Management Skills. T-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation and multiple regression analysis have been conducted to data resulted from the study. According to the result, the level of transformational, transactional and the laissez-faire style are respectively found as high medium and low. The average score of classroom management skills of teachers is found high in communication subdimension and very high in other subdimensions. Between leadership styles of school principals and total score of the classroom management skills of teachers, there is a low, negative, meaningful relationship with and the laissez-faire style. It has been found out that transformational leadership style of school principals affects the subdimension of physical condition of the classroom positively and meaningfully. On the other hand, the laissez-faire leadership style of school principals affects the subdimensions of physical condition of the classroom and motivation meaningfully in a negative way. Also, it has been concluded that transactional leadership style affects subdimension of physical condition of the classroom meaningfully and negatively.