Manufacturing of special purpose ultrasonic probes
Özel amaçlı ultrasonic probların üretilmesi
- Tez No: 75636
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DOYUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik, ultrasonik problar, piezoelektrik seramikler, ultrasonik odaklama, ultrasonik lens IV, Ultrasonics, ultrasonic probes, piezoelectric ceramics, ultrasonic focusing, ultasonic lens 111
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz ÖZEL AMAÇLI ULTRASONİK PROBLARIN ÜRETİLMESİ Yüksel, İsa Gazi Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent Doyum Aralık 1998, 118 Sayfa Ultrasonik Tahribatsız Malzeme Testinde kaliteli ve kayda değer bir test sonucunun elde edilebilmesinde en kritik işlemlerden birisi ultrasonik enerjinin üretilmesi ve geri alınması işlemidir. Bu tezde öncelikle ultrasonik enerjinin üretilmesi ve yayılması hakkındaki teorilerin temel olarak tanıtımı yapılmıştır ve daha sonra verimli ve duyarlı bir normal kontak ultrasonik probun temel tasarım kriterleri sunulmuştur. Daha sonra ultrason demetinin odaklanması konusunda genel teoriler ve pratikler hakkında da bilgi verilmiştir. Fakat tasarımın yanında prob ve lens üretilmesi için gerekli malzemelerin seçimi ve uygulanan üretim metodları diğer iki büyük problem oluşturmaktadır. Bu çalışma tasarım ve üretim pratikleri hakkında yol gösterici önemli bilgiler vermektedir. Bunun yanında iyi bir montaj prosedürü probun kalitesini büyük ölçüde etkileyeceği için, yapılan prototipler sırasında iyi sonuç veren pratikler de sunulmuştur. Üretilen prototip probların performansları eldeki ticari problarınkilerle karşılaştırılmıştır. Prototiplere ait bir teknik veri paketi de teze dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANUFACTURING OF SPECIAL PURPOSE ULTRASONIC PROBES Yüksel, İsa Gazi M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bülent Doyum December 1998, 118 Pages In ultrasonic Non-Destructive Material Testing, generation and reception of ultrasonic energy is the most critical part for a valuable test result. In this thesis, basic theories of the generation and propagation of ultrasound are introduced. Some critical parameters to design an effective and sensitive, i.e. broadband, straight beam contact probe are defined. Then some general theoretical and practical information about design and contraction of ultrasonic lenses is given. However, to manufacture the probe and the lenses there are two great challenges: to select and process the materials required. This study gives some guidelines and rules of thumb for selecting the materials required and manufacturing the parts practically. Also the assembly procedures are very important to have a high quality end product. Experiences about the production and assembly of components gained during the prototype manufacturing were instructive and were given in the thesis. Then the performances of the prototypes were compared to the other commercial probes. Finally a technical data package of the prototype probe is included.