Türkiye'nin yöresel ekmek haritası
Map of Turkey's breads
  1. Tez No: 756405
  2. Yazar: GÖKÇE İLBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜGEN ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmek, Yöresel Ekmek, Ekmeklerin Sınıflandırılması, Ekmek Haritası, Bread, Local Bread, Bread Classification, Bread Map
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Türkiye'nin her bölgesinde farklı lezzetlerde yöresel ve geleneksel ekmekler yapılmaktadır. Ancak bu ekmeklerimizin çok azı dünya genelinde kabul görmüş ve tanınmıştır. Türkiye'nin kendine özgü ekmek çeşitliliğinin kayıt altına alınması ve Türkiye'deki ekmek çeşitliliği incelenip somut verilerle ortaya konulması amacıyla konu ile ilgili yazılı ve elektronik kaynaklar doküman analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Kaynakların resmi ve kurumsal olmasına önem verilmiştir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait Türkiye Kültür Portalı, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret Portalı, İl Kültür Turizm Müdürlüklerinin, Valiliklerin, Belediyelerin, Kalkınma Ajanslarının ve derneklere ait kurumsal portallara ait yazılı kaynaklar, yayınlanmış yüksek lisans ve doktora tezleri, bilimsel kitaplar, araştırma makaleleri ve resmi bültenler verilerin toplandığı dokümanlar olarak kapsama dahil edilmiştir. Analizler sonucu 1.064 ekmek ismine ulaşılmıştır. Ulaşılan 1.064 adet veri sınıflandırılmış ve sayısallaştırılarak analiz edilmiştir. Ana ve alt gruplar oluşturularak kodlanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda Türkiye'nin kendine özgü ekmek çeşitliliği ve özellikleri tablo, şekil, resim ve haritalar ile desteklenerek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Local and traditional breads with different flavors are made in every region of Turkey. However, very few of these breads are accepted and recognized around the world. Written and electronic sources related to the subject were analyzed by document analysis method in order to record Turkey's unique bread diversity and to examine and present the bread diversity in Turkey with concrete data. Emphasis was placed on the official and institutional nature of the sources. Turkish Culture Portal belonging to the Ministry of Culture and Tourism, Turkish Patent and Trademark Institution Geographical Indication Portal, written sources of the institutional portals of Provincial Culture and Tourism Directorates, Governorships, Municipalities, Development Agencies and associations, published master's and doctoral theses, scientific books, research articles and official bulletins are included in the scope of data collection documents. As a result of the analysis, 1,064 data were reached. 1,064 data obtained were classified by content analysis method and coded by creating main and subgroups. In line with the findings obtained, Turkey's unique bread variety and characteristics are presented by supporting with tables, figures, pictures and maps.