Sosyal bilgiler ders kitaplarında İslam öncesi Türk tarihi öğretimi: Bir örnek inceleme
Pre-islamic Turkish history teaching in social studies textbooks: A case study
- Tez No: 756500
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ERDÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ders kitabı, İslamiyet öncesi, Tarih öğretimi, History teaching, Pre-Islamic, Textbook
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
2013 yılı 6.sınıf sosyal bilgiler ders kitabı İslamiyet öncesi Türk tarihi öğretimi açısından değerlendirmeye alınmıştır. Bu araştırmada eğitim bilimleri ve tarih öğretimi ile ilgili akademik kaynaklar ve bu alanda yapılan bilimsel çalışmalar incelenmiştir. Öğrencinin seviyesi ve ders kitabında kullanılan görsel malzemeler ile ilgili bilimsel çalışmalar taranmış, incelenen konular ile ilgili akademik bilgiler toplanmıştır. Ders kitapları Talim ve Terbiye Kurulu'nun belirlediği hususlar dikkate alınarak analiz edilmiştir. Ders kitabında yer alan görseller ve metinler kazanımları yansıtabilmesi açısından değerlendirilmiş ve öğretim ilke ve yöntemlerine uygunluğu açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The 6th grade social studies textbook of 2013 was evaluated in terms of pre-Islamic Turkish history education. In this study, academic resources on educational sciences and history teaching and scientific studies in this field were examined. Scientific studies about the student's level and visual materials used in the course book were scanned, and academic information on the subjects examined was collected. Textbooks have been analyzed by taking into account the issues determined by the Board of Education. The visuals and texts in the textbook were evaluated in terms of reflecting the outcomes and examined in terms of their suitability to teaching principles and methods.