Theoretical and experimental investigation of flashover performance of a water column under standart switching impulse voltage
Standart açma-kapama gerilimi altında bir su sütununun atlama performansının teorik ve deneysel incelenmesi
- Tez No: 75654
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RUMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flashover, discharges, gradient criterion IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz BİR SU SÜTUNUNUN STANDART AÇMA-KAPAMA DARBE GERİLİMİ ALTINDAKİ ATLAMA PERFORMANSININ TEORİK VE DENEYSEL İNCELENMESİ YILMAZ, Güney Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ahmet RUMELİ Ocak 1998, 67 Sayfa Bu çalışmada; pozitif ve negatif polariteli standart açma-kapama (manevra) darbe gerilimi altındaki su sütunlarının atlama davranışlarının fiziksel parametrelerle (L-uzunluk, ro- başlangıç birim uzunluk direnci ve y - su debisi) değişimi araştırılmıştır. 1 < L < 7 cm, 4 < r0 < 32 kn/cm ve 3 < y < 20 cm3/sec olan su sütunlarının atlama gerilimleri, dayanım gerilim ve akımları ölçülmüştür.Aynı su sütununun, tatbik edilen darbe geriliminin farklı polariteleri altında farklı atlama davranışları gösterdiği görülmüştür. Negatif darbe gerilimi altında daha yüksek atlama ve dayanma gerilimleri ve akunları ölçülmüştür. Aynı genlikteki darbe gerilimi altında; polarite pozitif iken deşarj daha yüksek bir hızla yayılmıştır. Farklı polarite altında gözlenen farklı atlama davranışı, deşarj gradyan-akım karakteristiğinin polarite bağımlılığı yardımıyla izah edilmiştir. Bir su sütununun darbe atlama karakteristikleri (% 50 atlama gerilimi, dayanma gerilimi ve akımı, atlama süresi vb.) su sütunundaki daralma dikkate alınarak ve sütunda açığa çıkan ısı ihmal edilerek hesaplanmıştır. Bu karakteristiklerin hesaplanmasında, tatbik edilen darbe gerilimi doğru gerilim dizileri şeklinde temsil edilmiştir. Gradyan kriterinin uygulanışı, amprik deşarj hız bağıntısının dikkate alınması ve dinamik deşarj gerilim gradyan-akım karakteristiğinin kullanılması ile; hesaplanan değerlerle ölçme sonuçlan arasında tatmin edici bir uyum elde edilmiştir. Genel olarak, hesaplanan değerler pozitif polarite deney sonuçlan ile daha iyi uyum göstermiştir. Deneysel ve hesaplanan sonuçlar arasındaki fark, deşarj gradyan-akım karakteristiğinin polarite bağımlılığı ile açıklanabilmiştir. Su sütununda açığa çıkan ısının ihmal edilmesi, su akışının deşarj hareketine zıt etkisi ve polaritenin deşarj hız bağıntısında dikkate ahnamayışı, bu farka etki eden başlıca faktörler olarak değerlendirilmiştir. Anahtar kelimeler : Atlama, deşarj, gradyan kriteri. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THEORETICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF FLASHOVER PERFORMANCE OF A WATER COLUMN UNDER STANDARD SWITCHING IMPULSE VOLTAGE. YILMAZ, Güney M.Sc, Electrical and Electronics Engineering Department Supervisor : Prof. Dr. Ahmet RUMELİ January 1998, 67 pages The flashover behaviour of water columns with varying physical parameters (L-length, ro- initial unit length resistance and y -rate of water flow) under standard switching impulse voltages of positive and negative polarity has been investigated. The flashover voltages (50%), withstand voltages and currents of water columns having 1 < L < 7 cm, 4 < ro < 32 kn/cm and 3 < y < 20 cm3/sec have been measured. 1UIt has been found that the same water column showed different flashover performances under different polarity of the applied impulse voltages. Higher flashover and withstand voltages and withstand currents were measured under negative polarity. When polarity was positive, the discharge propagated with higher velocity under impulse voltage of the same magnitude. The different flashover performances observed under different polarity have been explained by aid of polarity dependence of the discharge gradient current characteristic. The impulse flashover characteristics of a water column (50% flashover voltage, withstand voltage and current, flashover time, etc.) have been calculated considering the constriction of the water column and neglecting the dissipated heat in the columns. In the calculation of these characteristics, the applied impulse voltage is approximated by a series of dc voltage pulses. The application of the gradient criterion, the use of empirical discharge velocity relation and the dynamic discharge voltage gradient-current characteristic have yielded calculated values in satisfactory agreement with the measured results. In general, theoretical prediction agreed well with positive polarity results. The deviation between the experimental and predicted results has been attributed to the polarity dependence of the discharge gradient-current characteristic. The negligence of the dissipated heat in the water column and the heat loss from it, the opposing action of flow on the discharge root motion and the effect of polarity on the discharge velocity relation have also contributed to the deviation.