Determination of morphometric and electrophoretic variation in honey bee (Apis mellifera l.) populations of Nortwestern Anatolia
Kuzeybatı Anadolu bal arısı (Apis mellifera l.) populasyonlarının morfometik ve elektroforetik varyasyonunun belirlenmesi
- Tez No: 75653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KENCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bal anları, Nişasta-jel elektroforezi, Morfometri, Polimorfizm, Temel Öğeler Analizi, Aynşım Fonksiyon Analizi VI, Honey bees, starch-gel electrophoresis, morphometry, polymorphism, Principle Component Analysis, Discriminant Function Analysis IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz KUZEYBATI ANADOLU BAL ARISI (APIS MELLIFERA L.) POPULASYONLARININ MORFOMETRİK VE ELEKTROFORETİK VARYASYONUN BELİRLENMESİ Gençler, Gülnur Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meral Kence Ağustos 1998, 94 sayfa Bal ansı ıslah çalışmalarındaki en önemli nokta populasyonlardaki çeşitliliğin belirlenmesi ve Türkiye yerli ırklarının saptanmasıdır. Fakat ülkemiz bal ardan üzerinde aynntılı bir belirleme çalışması halen yapılmamıştır. Biz bu çalışmada Kuzeybatı Anadolu bal anlarını elektroforetik ve morfometrik tekniklerle belirlemeye çalıştık. Çalışılan bölgede, örnekler Eskişehir, Bilecik, Bursa, Kütahya ve Sakarya illerinden toplanmış ve toplam 196 koloni örneklenmiştir. Çalışmanın elektroforetik kısmında, 6 enzim sistemi (Fosfogluko mutaz-Pgm, Esteraz-Est-3, Malat dehidrogenaz-Mdh, Heksokinaz-Hk, Fosfoglukoz izomeraz- Pgi, Malik enzim-Me) yatay nişasta-jel elektroforezi kullanılarak belirlendi. Çalışılan enzimlerden dört tanesi (Pgm, Est-3, Mdh ve Hk) polimorfik bulundu. Fakat diğer iki enzim (Pgi ve Me) monomorfik bulunmuştur. Çalışılan enzimler arasında, Pgm en polimorfik lokus'tur. Pgm için en yaygın alel frekansı 1.000 ile 0.839 değerleri arasında değişmektedir. Est-3 ikinci değişken enzimdir ve frekansı 1.000 ile 0.929 değerleri arasındadır. Mdh'm gen frekansları ise 1.000 ve 0.929 arasında değişmektedir. Hk'de 3 alel gözlenmiş ve gen frekansları 1.000 ve 0.893 arasında değişmiştir. Mdh ile Hk'nin gen frekansları Afrika bal anlanndakilere benzer bulunmuştur ve bu da bal anlarının Afrika'da türleştiği ve oradan bütün dünyaya yayıldığı hipotezini destekler bir bulgudur. Çalışmanın morfometri kısmında, kanat ve bacaklardan 23 karakter ölçülmüştür ve veriler Ordinasyon yöntemlerinden Temel Öğeler Analizi ve Ayrışım Fonksiyon Analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bunların sonuçlarında, Temel Öğeler Analizi'nde Sakarya ve Bursa'nın ilk kümede, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya'nın ikinci kümede yer aldığı iki küme elde edilmiştir. Fakat Ayrışım Fonksiyon Analizi'nde Kütahya, Bilecik ve Eskişehir grubundan ayrılmış, diğer iki grubun yanısıra kendi başına bir küme oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF MORPHOMETRY AND ELECTROPHORETIC VARIATION IN HONEY BEE (APIS MELLIFERA L.) POPULATIONS OF NORTHWESTERN ANATOLIA Gençler, Gülnur M.S., Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meral Kence August 1998, 94 pages In the improvement studies of honey bees, the most important point is the determination of variation in populations and identification of local races of Turkey. However, the honey bees of our country have not been characterized very well yet. In this study, we have tried to determine the honey bees of Northwestern Anatolia by electrophoretic and morphometric techniques. In studied area, the samples were collected from Eskişehir, Bilecik, Bursa, Kütahya and Sakarya provinces and a total of 196 colonies were sampled. In electrophoretic aspect of the study, 6 enzyme systems (Phosphogluco mutase-Pgm, Esterase-Est-3, Malate dehydrogenase-Mdh, Hexokinase-Hk, Phosphoglucose isomerase-Pgi, Malic enzyme-Me) were iiistudied enzymes ( Pgm, Est-3, Mdh and Hk ) were found as polymorphic. Yet the other two enzymes ( Pgi and Me ) were detected as monomorphic.Among the studied enzymes, Pgm was the most polymorphic locus. The most common allele frequency for Pgm ranged between 1.000 and 0.839. Est-3 was the second variable enzyme having the ranges between 1.000 and 0.929. The gene frequencies of Mdh ranged between 1.000 and 0.929. Three alleles of Hk were detected and gene frequencies of it varied between 1.000 and 0.893. The gene frequencies of Mdh and Hk were found similar to the ones of African honey bees and this migth be an indication to the hypothesis of the speciation of honey bees in Africa and then spreading throughout the world. In morphometric part of study 23 characters were measured from left forewings and hindlegs of samples and the data were analysed by using PCA and DFA Ordination methods. In the results of them, in PCA 2 clusters were obtained, Sakarya and Bursa forming first cluster and Eskişehir, Bilecik and Kütahya constructing the second cluster. But, in DFA Kütahya was separated from Eskişehir and Bilecik group and formed a cluster alone besides the other two groups.