10 mm'den küçük üreter taşı olan hastaların bilgisayarlı tomografi parametreleri, inflamatuar belirteçleri ve sosyodemografik verilerinin spontan pasaj öngörüsüne katkıları
The effects of computed tomography parameters, inflammatory markers and sociodemographical data on spontaneous passage prediction of patients with ureteral stones smaller than 10 mm
- Tez No: 756571
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT IŞIKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: üreter taşı, spontan pasaj, üriner taş, ureteral stone, spontaneous passage, urinary stone
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Üreter taşı olan hastalara spontan pasaj için olanak tanımak cerrahi ihtiyacını ve buna bağlı komplikasyon ihtimallerini ortadan kaldırır. Ancak spontan pasaj ihtimali düşük olan bir taşı uzun süre bekletmek ise ağrı, enfeksiyon ve tedavide gecikmeye bağlı renal atrofi, üriner sepsis, hatta hemodiyaliz ihtiyacı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Üreteral taşın spontan pasaj öngörüsü cerrahi veya medikal tedavi açısından oldukça önemlidir. Çalışmamızda spontan pasaj öngörüsünde önemli olduğunu düşündüğümüz parametreleri inceledik.15.06.2019 ile 15.06.2021 tarihleri arasında Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Polikliniği'ne renal kolik nedeniyle başvuru yapıp çalışma kriterlerine uyan 2-10 mm arası üreter taşı olan 183 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların taş tarafı, yeri, taş hacmi, taşın üç farklı düzlemde çapı, taş dansitesi, üreter duvar kalınlığı, üreteral obstrüksiyon varlığı ve böbrekte hidronefroz derecesi, taşın opasitesi, hemogram, biyokimya, sedimantasyon, CRP, prokalsitonin, tam idrar tahlili verileri, vital bulguları, VAS (Vizüel Analog Skala) ağrı skoru puanları ve gros hematüri varlığı, yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), sigara kullanım öyküsü, ek hastalıkları, medeni durumları, eğitim durumları, meslekleri, günlük su tüketim miktarları, daha önce spontan taş düşürme öyküleri, daha önce geçirilmiş üriner sistem taşına yönelik müdahale öyküleri ve belirtmiş oldukları işeme alışkanlıkları karşılaştırıldı. Yapılan lojistik regresyon analizinde parametrelerin spontan pasaj öngörüsü incelendiğinde; taş çapı (p=0,002), taş lokalizasyonu (p=0,034), üreter duvar kalınlığı(p=0,002), ve ESWL öyküsü (p=0,041), anlamlı olarak spontan pasaj öngörüsü ile ilişkili bulundu ve en kuvvetli öngörücüler olarak tespit edildi. Parametrelerin tek tek karşılaştırıldığı analizlerde ise yaş, sistolik tansiyon, GFR, kreatinin, potasyum, lökositüri, taş hacmi, taş Hounsfield Ünitesi, hidronefroz ve taş opasitesi de gruplar arası anlamlı farklı bulundu ve spontan pasaj öngörüsüne bu parametrelerin de katkıları olabileceği düşünüldü. İnflamatuar belirteçler spontan pasaj öngörüsünde anlamsız tespit edildi. Yapılan analizler doğrultusunda özellikle BT parametrelerinin spontan pasaj öngörüsünde daha anlamlı olduğunu; bunlar içinde de en önemlilerinin üreter duvar kalınlığı, taş çapı ve taş lokalizasyonu olduğunu gösterdik. Bu çalışma üreter taşı olan hastaların tedavisinde en doğru ve en hızlı tedavi kararını vermeye ve tedavi başarısını arttırmaya katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Allowing spontaneous passage to patients with ureteral stones eliminates the need for surgery and the associated complications. However, keeping a stone with a low probability of spontaneous passage waiting for a long time can lead to serious complications such as pain, infection, and renal atrophy due to delayed treatment, urinary sepsis, and even the need for hemodialysis. Spontaneous passage prediction of ureteral stone is very important in terms of surgical or medical treatment. In our study, we examined the parameters that we think are important in the prediction of spontaneous passage. The data of 183 patients with ureteral stones between 2-10 mm, who applied with renal colic to the Urology Polyclinic of Yozgat Bozok University Training and Research Hospital between 15.06.2019 and 15.06.2021, were analyzed retrospectively. Stone side, location, stone volume, diameter of the stone in three different planes, stone density, ureteral wall thickness, presence of ureteral obstruction and degree of hydronephrosis in the kidney, opacity of the stone, hemogram, biochemistry, sedimentation, CRP, procalcitonin, urinalysis, vital signs, VAS (Visual Analogue Scale) pain scores and the presence of gross hematuria, age, gender, body mass index (BMI), smoking, comorbidities, marital status, educational status, occupation, daily water consumption amounts, previous spontaneous stone removal history, the history of previous urinary stone operation and their stated voiding habits were compared. When the spontaneous passage prediction of the parameters in the logistic regression analysis was examined; Stone diameter (p=0.002), stone location (p=0.034), ureteral wall thickness (p=0.002), and ESWL history (p=0.041) were found to be significantly associated with spontaneous passage prediction and were found to be the strongest predictors. Stone volume, stone Hounsfield Unit, hydronephrosis and stone opacity were also found to be significantly different between groups in single analyzes of parameters and It was concluded that these parameters may also contribute to the spontaneous passage prediction. Inflammatory markers detected insignificant in spontaneous passage prediction. Analyzes showed that especially CT parameters were more significant in the prediction of spontaneous passage and the most important ones among these were ureteral wall thickness, stone diameter and stone localization. This study will help to make the most accurate and fastest treatment decision in the treatment of patients with ureteral stones and to increase the success of treatment.