Kur'ân'a yeni yönelişler (İslamiyet Dergisi örneği)
New directions to the Qur'an (Sample of İslamic Journal)
  1. Tez No: 756580
  2. Yazar: YASEMİN DÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HİLMİ KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâmiyât dergisi, Tefsir, Makale, Meâl, Yeni Yönelişler, Journal of islâm, Tafsir, Article, Translation, New Trends
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Yüce Yaratıcı insana değer vermiş ve vahyi ikram ederek onu kendisine muhatap almıştır. Allah'ın kullarına vahiyle yol göstermesi onların hidayeti ve mutluluğu içindir. Kur'ân insanları her konuda bilgilendirmiş ve bu bilgilere ulaşması için kendisinin okunmasını ve tedebbür edilmesini istemiştir. Bu anlamda Kur'ân'ın tilavetinin yanında anlaşılması ve hayata aktarılması büyük önem arz etmektedir. Müslüman bilginler hangi dönemde ve hangi coğrafyada yaşarsa yaşasın, inanç, ibadet, ahlak, sosyal hayat, bilim, kültür, iktisat, tıp vb. alanlarda karşılaştığı sorunları çözme konusunda önce Kur'ân'a bakmışlardır. Kur'ân'ın günümüz muhataplarına ne söylediği veya hali hazırda İslâm dünyası ve insanlığın gidişatı ile ilgili sorunlar bağlamında Kur'ân'ı nasıl anlamamız gerektiği konularındaki çabalar, hem tefsîr formatındaki çalışmalarda hem de akademik ve topluma yönelik süreli yayınlarda devam etmektedir. Bu çalışmada (1998-2007) tarihleri arasında yayınlanmış ve akademik çevrelerde ilgiyle takip edilen İslâmiyât dergisi, çağdaş İslâm düşüncesi ile ilgili sorunlara getirdiği farklı açılımlar ve tefsîr sahasında öne çıkardığı yeni yaklaşımlar itibariyle incelenecek ve gelenekteki yorum tarzlarından ne tür farklılıklar ortaya koyduğu tespit edilmeye çalışılacaktır. Bu çalışma, Kur'ân'ın yorumlanması bağlamında Türkiye özelinde İslâm düşüncesinin ortaya koyduğu yeni açılımları tespit etmek, sosyo-kültürel bağlamın değişmesi ile yorumlardaki farklılaşmanın neler olduğunu göstermek ve yorum metotları açısından bunların doğurduğu sonuçları tahlil etmek açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Supreme Creator valued human beings and addressed them by offering revelation. Allah's guidance to His servants through revelation is for their guidance and happiness. The Qur'an has informed people about everything and asked them to read itself and meditate on in order to reach this information. In addition to the recitation of the Qur'an, it is of great importance to understand and transfer it to life. No matter what period and geography Muslim scholars live in, they first look at the Qur'an in order to solve the problems they encounter in the fields such as faith, worship, morality, social life, science, culture, economy, medicine etc. Efforts on what the Qur'an says to today's interlocutors or how we should understand the Qur'an in the context of the current problems of the islâmic world and the course of humanity continue both in exegetical studies and in academic and social periodicals. In this study, the journal of islâmiyât, which was published between 1998 and 2007 and followed with interest in academic circles, will be examined in terms of the different expansions it brought to the problems related to contemporary islâmic thought and the new approaches it brought to the fore in the field of tafsir, and it will be tried to determine what kind of differences it revealed from the interpretation styles in the tradition. The study is important in terms of determining the new expansions of islâmic thought in Turkey in the context of interpretation of the Qur'an, showing the changes in the socio-cultural context and the differentiation in interpretations, and analysing the results of these in terms of interpretation methods.