Modern yönelişlerin tefsir üzerindeki etkileri -Oryantalizm Kur'âniyyûn ve tarihsellik üzerine bir çalışma-
The effects of modern trende on tafsir -A study on orientalism,the Qur'an and historiography-
- Tez No: 819852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAYSAL ARPAGUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: 11111, 12345
- Anahtar Kelimeler: Tafsir, Modernism, Rationalism, Qur'aniyyun, Historicity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
XVII. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmış olan modernizm; Aydınlanma ile birlikte, Batı dünyasının kültürel, siyasi, askerî ve ekonomik alanlarda gelişmişliğine paralel olarak, tüm dünyayı etkisi altına alan bir olgudur. Akılcılık, hümanizm, sekülarizm ve bireycilik gibi kavramlar, modernizmin içinde bulundurduğu değerler olmuştur. Bütün dengelerin Batı'nın lehine değişmesiyle modernizmden büyük ölçüde etkilenen İslâm dünyası, yeni şartlarla karşı karşıya kalmış, modernizm düşüncesi, her alanda etkisini gösterdiği gibi tüm İslâmi disiplinlerde de etkisini göstermiştir. İslâm dünyasının Batı'dan almış olduğu darbeler, Müslümanları, Kur'ân-ı Kerim üzerinde tekrar düşünmeye sevk etmiş ve Müslümanların fikri arayışları, İslâm dünyasının çeşitli bölgelerinde kendisini göstermiştir. Toplumun kendi içinde geçirdiği değişim ve dönüşümler ile birlikte, dış etkenler de Kur'ân'ı yorumlama faaliyetlerinde etkin rol oynamış ve Kur'ân'ın yorumuyla ilgili farklı yönelişler ortaya çıkmıştır. Bu yönelişlerden birisi, Hint alt kıtasında sistemleşmiş, daha sonra bir ekol haline gelmiş, Kur'ân'a tekrar dönülmesini dile getiren Kur'âniyyun ekolüdür. Kur'ân'a metin merkezci yaklaşarak, her şeyin Kur'ân'da bulunduğunu ileri süren ve te'vile sonuna kadar kapılarını açan bu ekol, geleneksel yaklaşıma eleştirilerde bulunmuştur. Bir diğer yöneliş ise Kur'ân'ın tarihsel yorumudur. Kökeni itibari ile Batı kaynaklı olan bu düşünce, tarihsellik, tarihsel yorum ve tarihselcilik gibi birbiri ile çelişkili isimlerle ifade edilmektedir. Meselenin araştırmacılar tarafından farklı şekillerde algılanması konuyu daha da karmaşık hale getirmiştir. Çalışmada, modernizmin ortaya çıkardığı, çoğu zaman tartışma gündemini oluşturan konular, ayrıntılarına dalmadan incelenmeye, ekol mensuplarının fikirlerinden hareketle de ekolün Kur'ân-ı Kerim ile ilgili anlayışı tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışmamızda, Kur'ân'ın yorumlanmasında tarihselci yorumun imkân ve sınırlılıkları üzerinde durularak, nasıl istifade edileceği hususu üzerinde durulmuştur. Anahtar Kavramlar: Tefsir, Modernizm, Oryantalizm, Kur'âniyyun, Tarihsellik.
Özet (Çeviri)
XVII. modernism that emerged in Europe in the century; Along with the Enlightenment it is a phenomenon that takes the whole world under its influence, in parallel with the development of the Western world in cultural, political,military and economic fields. Concepts such as rationalism, humanism, secularism and individualism have been the values that modernism has in. The world of Islam, which was greatly influenced by modernism with the change of all balances in favor of the West, faced with new conditions, the idea of showed its influence in all disciplines as well as in fields. The coups that the Islamic world has taken from the West have prompted Muslims to rethink the Qur'an and the search for the idea of Muslims has shown itself in various parts of the Islamic world. Along with the changes and transformations that the society has undergone in itşself, external factors have also played an active role in the activities of imterpreting the Qur'an and different trends have emerged regarding the interpretation of the Qur'an. One of these orientations is the Qur'aniyyun echol, which is systematized in the Indian subcontinent, later became an echol expressing its return to the Qur'an. This ecol, which approached the text centrist to the Qur'an and claimed that everything was in the Qur'an and opened is doors to the end of the te'vile, ciriticized the traditional approach. Another orientation is the historical interpretation of the Qur'an. This thoght, whose origin is from the West with its reputation, is expressed in contradictory names such as historicality, historical interpretation and historicalism. The perception of the issue in different ways by the researchers made the subject even more complicated. In the study, the issues raised by modernism, which often constitute the discussion agenda, were tried to be examined without diving into their details, and to determine the understanding of the echol about the Qur'an, based on the ideas of the echol members. In addition, our study focused on the possibilities and limitations of the historical interpretation in the interpretation of the Qur'an and how to take advantage of it.